29-03-2023

Joksimović: Ako nasilje postoji u kući ono će iz nje doći i u učionice i školska dvorišta

U organizaciji NVO "Talas" u prostorijama Akademije znanja organizovana je radionica za rodtelje i djecu i nakon toga edukativna tribina na temu vršnjačkog nasilja.


Foto: NVO Talas

U ime NVO Talas u emisiji Jutrom iz Budve gostovala je Zorica Joksimović.

"Radionice za roditelje i tribina, dio su sadržaja planiranog u okviru programskih aktivnosti na projektu vršnjačkog nasilja, za 2023. godinu. To je kontinuitet sadržaja koji je trebao da ima koleraciju na relaciji učenik- nastavnik- roditelj. Pošli smo prije svega od ankete i to je ono od čega smatram da treba početi kako bi se valjano jedno pitanje obradilo, treba da bude pokriveno stručnim ispitivanjem i analizama. Na tribini je prezentovana anaketa od 150 uzoraka, tri ciljne grupe, roditelji, nastavnici i učenici", kazala je Joksimović.

Ankete je radila psihološkinja Sonja Radović, ona je dala jednu iscrpnu analizu šta na ovu temu misle roditelji, šta učenici a šta nastavnici.

"Tako da smo dobili vjerodostojne podatke o stvarnom stanju vršnjačkog nasilja na teritoriji budvanske opštine. To je ono od čega smo pošli, a nakon toga smo upriličili radionice kreativnog pisanja i radionice o vršnjačkom nasilju, koje se organizuju svake srijede u čitaonici narodne biblioteke koja je sa nama u partnerskim odnosima već dugi niz godina. Negdje se postavlja ako je više faktora u tom procesu rješavanja pitanja vršnjačkog nasilja, da se nađu na jednom mejstu i da na ovu temu valjano popričaju", istakla je ona.

Joksimović je napomenula da smo mi skloni kao narod da dajemo raznorazne teorije tumačenja da raspravljamo, a kada treba da se nešto konkretno učini što je postavljeno i organizovano i treba da budemo ne pasivni posmatrači nego aktivni učesnici tu se zakaže.


Foto: Printscreen

"Čini mi se da je ova anketa pokazala da mi nemamo problem ni sa djecom ni sa nastavnicima nego upravo sa roditeljima. Iz statističkih podataka zaključujemo da možda kad spomenemo vršnjačko nasilje vrlo često, a to komentarišu i djeca ono šalim se, rugao sam se i tako dalje stavljamo u okvir vršnjačkog nasilja, da su oni itekako svjesni šta je to nasilje i da ga prepoznaju", napominje ona.

Više od 30 odsto učesnika se izjasnilo da je bio svjedok ili žrtva vršnjačkog nasilja

"To nam pokazuje jedan alarm da se uključimo i mislim da je najbolji put prevenicja i edukacija. Ono što hoću da pozdravim jesu edukatori vršnjačkog nasilja u Onsovnoj školi "Stefan Mitrov Ljubiša", a pod vođstvom psihološkinje Sonje Radović, tu se okupila jedna grupa učenika koji su edukatori vršnjačkog nasilja i oni upravo djeluju edukatorski u svojoj sredini, sa grupama učenika daju jedan pozitivan primjer da ne kukamo i ne tužakamo već aktivno učestvujemo u sadržajima koje daju škola i lokalna zajendica i da budemo uključeni i da razvijemo svijest o tome da prepoznamo vršnjačko nasilje i na njega reagujemo", istakla je.

Ako nasilje postoji iz kuće, iz kuće će i izaći

"Nastavnici jesu drugi roditelji u školi, ali mi ne možemo biti veći roditelji od samih roditelja. Smatram da vrlo često odgovornost za svoju nebrigu o djeci roditelji prebacuju na školu i razrednog starješinu, a čini mi se da se sve nosi od kuće i da anketa pokazuje da mnogo primjera nasilnog ponašanja je po modelu ako nasilje stanuje u kući ono će i da išeta iz kuće i da se premjesti u učionice i školska dvorišta, a nažalost vrlo čsto aktivna i dobra djeca budu žrtva i oni su ti kojima treba pomoć", zaključila je Joksimović.

D.P.