11-09-2023

Kako pravilno nositi školski ranac i koliko smije biti težak

Preteške školske torbe su čest uzrok bolova u leđima, grudima i vratu, kao i lošeg držanja, koje može dovesti do različitih deformiteta kičme koji se javljaju u periodu intenzivnog rasta i razvoja kod djece.


Ilustracija, Foto: Pexels

Preporuka ljekara, prije svega ortopeda i fizijatara, je da težina školske torbe sa školskim priborom i pratećom opremom treba da iznosi 5-10%, do najviše 15% tjelesne težine djeteta, iznad čega ona štetno djeluje na koštano-mišićni sistem i njegov razvoj.

Za dijete normalnog razvoja i uhranjenosti (u okviru granica standarda za dati uzrast) – prikladna težina školske torbe sa priborom je do 10% tjelesne težine djeteta, što znači da dete težine 22-25kg (prosječna težina deteta pri polasku u prvi razred osnovne škole), ne bi trebalo da nosi školsku torbu težu od 2 do 2,5 kg.

Osim težine školske torbe, pažnju treba posvetiti i njenom obliku i veličini. Da bi se smanjilo opterećenje i bol u leđima, vrh torbe treba da se nalazi nekoliko centimetara ispod vrha lopatica, a njen donji dio nekoliko centimetara iznad struka.

Torba prije svega, mora da odgovara visini djeteta i ne smije prelaziti iznad djetetovih ramena, kako dijete ne bi palo ukoliko se nagne napred.

Naramenice moraju biti široke, adekvatno podešene i dobro postavljene kako bi se težina podjednako rasporedila na oba ramena.

Dužinu naramenica prilagoditi tako da torba bude visoko na leđima i blizu kičme. Labavo postavljena torba izaziva krivljenje kičme i bol u leđima.

Torba treba da ima više pregrada, kako bi težina njenog sadržaja bila efikasnije preraspodijeljena.

Školske torbe sa produženom ručkom i točkićima nisu preporučljive zbog opterećenja strane tijela koja "povlači" torbu što izaziva bol u ramenu i krivljenje kičme u stranu. Takođe, ove torbe mogu dovesti i do povreda usljed saplitanja, naročito na neravnom terenu ili stepenicama.

Preporuke roditeljima:

• Omogućite djeci da učestvuju u izboru torbe jer će rado nositi onu koju sami odaberu.

• Budite mudri prilikom kupovine: odaberite torbu i pernicu od lakšeg materijala, kao i sveske mekog poveza.

• Pokažite djeci pravilno pakovanje školske torbe - najteži dio sadržaja uvijek ide bliže djetetovim leđima.

• Redovno kontrolišite i "pročistite" sadržaj torbe, imajući u vidu da djeca nerijetko nose nepotrebne stvari.

• Provjerite da li vaša djeca, naročito ona mlađeg uzrasta, spremaju školsku torbu prema rasporedu za taj dan jer se često dešava da nose sve knjige u školu.

• Naučite djecu kako da pravilno nose školsku torbu – Upozorite ih da torbu ne nose na jednom ramenu!

• Redovno pitajte vaše dijete da li mu nošenje školske torbe izaziva umor ili bol, trnjenje ili gubitak osjećaja u rukama, bol i ukočenost u vratu, crvenilo na ramenima.

• Posavjetujte se sa učiteljem – razrednim starešinom ukoliko vaše dijete svakodnevno nosi veliki broj knjiga.

Fizička aktivnost je neophodna za sprečavanje defomiteta kičme.

Nedovoljna fizička aktivnost predstavlja jedan od vodećih uzroka nastanka deformiteta kičme. Upravo zbog toga, izuzetno je važno u nastavne programe uvrstiti što više sadržaja koji podrazumevaju fizičku aktivnost, kako u okviru redovne nastave, tako i kroz vannastavne aktivnosti na otvorenom i u prirodi.

Izvor: N1