09-09-2019

Kako zarađuju povlašćeni proizvođači struje: Desetine miliona eura od države i potrošača

Država je od povlašćenih proizvođača električne energije od 2014. do kraja prošle godine otkupila struju u vrijednosti od 35,69 miliona eura.

Kako zarađuju povlašćeni proizvođači struje: Desetine miliona eura od države i potrošača | Radio Televizija Budva

Od toga je investitorima, od kojih je većina bliska vladajućim strukturama, samo prošle godine isplaćeno 22,85 miliona eura, pišu Vijesti.

Svu struju koju proizvedu povlešćeni investitori otkupljuje Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) po podsticajnim cijenama, na osnovu sklopljenih ugovora o otkupu električne energije.

Prema podacima Regulatorne agencije za energetiku (RAE), u prošloj godini je sedam povlašćenih proizvođača imalo sklopljen ugovor o otkupu sa COTEE-om iz 14 proizvodnih objekata. To su Hidroenergija Montenegro, Igma Energy, Synergy, Kronor, Hydro Bistrica, Nord Energy i Krnovo Green Energy.

„U prošloj godini došlo je do povećanja količine otkupljene električne energije, kao posljedica bolje hidrološke situacije i, u najvećoj mjeri, zbog proizvodnje vjetroelektrane Krnovo, koja je proizvodila električnu energiju tokom čiteva godine. Od 22,85 miliona eura u prošloj godini najviše je novca isplaćeno kompaniji Green Energy, 15,53 miliona“, navodi se u izvještaju RAE.

Podsticajne mjere u cilju ostvarenja obaveznog udjela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj finalnoj potrošnji utvrđene su zakonom o energetici i čine, između ostalog, obavezni otkup proizvedene električne energije, podsticajne cijene po kojima se ta energija otkupljuje i period važenja obaveznog otkupa.

Potrošačinma obračunato 10 miliona eura od početka godine

Prema podacima kojima raspolaže portal Investitor, potrošačima je samo u prvih šest mjeseci ove godine, Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) obračunala ukupno više od 10 miliona eura na ime naknada za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

To je značajno više nego u prethodnoj godini, zahvaljujući novoj stavci na računu za električnu energiju, koju je Vlada Crne Gore uvela za sve potrošače koji potroše više od 300 kilovat sati električne enegrije za mjesec dana.

Elektroprivreda je za ove podsticaje, prema saznanjima Investitora, u prošloj godini naplatila 10,8 miliona a 2017. neštoto manje od tog iznosa.

Za tri godine je tako samo po ovom osnovu od potrošača naplaćeno više od 23 miliona eura.

Ako je suditi po januarskom računu, podsticaje privilegovanim proizvođačima tokom ove godine platićemo u iznosu od vrtoglavih 20 miliona eura, deset puta više nego prije tri godine i duplo više nego prošle.Izvor: Investitor