23-08-2023

Koncert Nenada Markovića na trgu kod kuće Čekrdekovića

U utorak, 5. septembra očekuje nas lijep muzički događaj na trgu kod kuće Čekrdekovića u Starom gradu, kazali su iz TOB.



Koncert će održati Nenad Marković, profesor trube iz Novog Sada.

Nenad Marković je rođen u Novom Sadu, gde je završio niže i srednje muzičko obrazovanje u klasi prof. Dubravka Markovića. Diplomirao je u klasi Rajnolda Fridriha na državnoj akademiji u Karlsrueu (Njemacka). Kao solista i član raznih ansambala i orkestara sarađuje sa nekim od najznačajnijih dirigenata i kompozitora današnjice.

Specijalizujući se za muziku XX i XXI veka do danas je premijerno izveo više od 150 djela, uključujući i veliki broj solo kompozicija pisanih posebno za njega. Suosnivač je međunarodnog sastava za novu muziku Laboratorium koji okuplja devetnaest vrhunskih izvodača sa pet kontinenata; stalni je član ansambla Feniks u Bazelu (Švajcarska) a redovno sarađuje i sa drugim istaknutim sastavima savremene muzike kao što su Klangforum (Beč), Atelas Simfonijeta (Kopenhagen), Elision (Melburn) i Ansambl Modern (Frankfurt). U više sezona učestvuje i u radu Lucernskog festivalskog orkestra, pod palicom Klaudija Abada. Nosilac je najviših priznanja na brojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

Trenutno radi kao vanredni profesor na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu kao i gostujući profesor na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.