11-03-2024

Konferencija „Kulturne i kreativne industrije & baština” u Spomen domu Reževići

Otvaranje konferencije je zakazano za četvrtak, 14. marta, u 12h, na terasi Spomen-doma "Reževići" u istoimenom paštrovskom selu, gdje će program trajati sve do 19h.

Konferencija „Kulturne i kreativne industrije & baština” u Spomen domu Reževići | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Konferencija se bavi specifičnim kulturnim nadljeđem kao razvojnim potencijalom za kreativne industrije i ukupan društveni razvoj. Ovogodišnja tema konferencije će se baviti gastronomijom kao kulturnim nasljeđem karakterističnim za Crnu Goru, sa pratećim programima, posvećenim tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, ali i nedovoljno iskorišćenom potencijalu za održivi razvoj i društveno blagostanje.


Tema: ''Gastrohertige" - fokus na hrani kao kulturnom nasljeđu
Datum i mjesto održavanja:
- 1. dan (14. mart), u 12h / Spomen-dom "Reževići", Reževići
- 2, 3. i 4. dan (15, 16. i 17. mart) u 10h / hotel "Monte Casa", Petrovac na Moru

Cjelokupni program konferencije namijenjen je stručnjacima iz oblasti kulturne baštine, kreativnih industrija (marketing, dizajn, komunikacije, produkcija, i dr. ), turizma, hotelijerstva, restoraterstva, poljoprivrede, proizvodnje i ostalih oblasti koji se kroz kulturnu baštinu i kroz kreativnost, mogu valorizovati.

Predavači na konferenciji i pratećim programima, osim iz Crne Gore, dolaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Ukrajine, Kanade i svi su relevantni stručnjaci iz svojih oblasti koji imaju puno toga podijeliti i razmijeniti sa učesnicima konferencije.



Otvaranje konferencije je zakazano za četvrtak, 14. marta, u 12h, na terasi Spomen-doma "Reževići" u istoimenom paštrovskom selu, gdje će program trajati sve do 19h. Tog dana biće upriličen i mini festival tradicionalne hrane i lokalnih proizvoda, na kojem će izlagači sa raznih strana izložiti i predstaviti svoju proizvodnju. U konferencijskom dijelu prvog dana biće upriličene dvije panel diskusije:
- prva, koja će odgovarati na pitanje šta može pojedinac, a šta zavisi od sistema kada je riječ o lokalnim inicijativama,
- druga, posvećena domaćoj hrani, turizmu i ugostiteljstvu, kroz preispitivanje puta od bašte/baštine do trpeze.

Drugi, treći i ćetvrti dan konferencije (15, 16. i 17. mart od 10h do predveče) održavaju se u hotelu "Monte Casa" u Petrovcu na Moru i donose brojna predavanja eksperata iz različitih oblasti (humanistika, umjetnost, mediji, privreda, poljoprivreda...), kao i prateće panel diskucije - jednu o maslinama i maslinarstvu (15. mart) i drugu o kuluri vina i ishrane (16. mart).

Događaj se organizuje kako bi se podigla svijest o značaju valorizacije kulturne baštine, kao i s ciljem umrežavanja i razmjene znanja i iskustava. Takođe, želimo da skrenemo pažnju na nedovoljno vidljive inicijative i proizvodnje, da se povežu proizvođači s potencijalnim korisnicima i saradnicima, da se lokalnoj zajednici pruže ekspertska znanja kako bi se unaprijedio njihov rad, da se uspostave poslovna partnerstva i saradnje, da se na jednom mjestu okupe stručnjaci u različitim oblastima i zajedničkim naučnim, stručnim i kreativnim radom dođu do odgovora na brojna aktuelna pitanja, ali i da postave nova važna pitanja. Želimo i da ukažemo i na značaj očuvanja zdravlja čovjeka i njegove okoline čiji je integralni dio. Krajni cilj ovogodišnje konferencije, na temu gastronomije kao kulturne baštine jeste da se tradicionalna hrana i lokalne proizvodnje i proizvodi, počnu posmatrati kroz vizuru legislative, institucija, privrede, turizjma, ugostiteljstva, kulture, baštine, identitetskih pitanja, dizajna, umjetničkog izražavanja i brojnih drugih aspekata, cijeneći to da je upravo ishrana sastavni dio života svih nas - oduvijek i zauvijek.

Organizator konferencije je Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca na Moru, a ista se realizuje u okviru šireg projekta podržanog u okviru podsticaja razvoju poljoprivrede Sekretarijata za privredu Opštine Budva. Konferenciju podržavaju Privredna komora Crne Gore i kompanija Golden Group.

Program događaja je otvoren za javnost, uz prijavu prisustva na mejl: drustvobauo@gmail.com (najkasnije do srijede, 13. marta).