22-06-2023

Konkurs za prvi upisni rok u SMŠ „Danilo Kiš” počinje 26. juna, ove godine tri smjera više

Konkurs za junski upisni rok u SMŠ Danilo Kiš počinje 26. juna, a zatvara se 29. u 15h. Svakog dana, tokom trajanja upisa, u 16h biće objavljene rang liste na oglasnoj tabli i sajtu škole, kako bi se đaci informisali o tome kako su rangirani. Ovom prilikom Krsto Vuković, direktor SMŠ Danilo Kiš je istakao da bi za 2023/24 školsku godinu, trebalo da upišu 34 odjeljenja, odnosno tri više nego prošle godine.

Konkurs za prvi upisni rok u SMŠ „Danilo Kiš” počinje 26. juna, ove godine tri smjera više | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

SMŠ "Danilo Kiš" ove godine budućim srednjoškolcima nudi dva nova smjera, kao i proširenje za smjer hotelsko-turistički tehničar.

"Ako bude sve u redu onako kako smo planirali, trebalo bi da upišemo 34 odjeljenja ove godine, prethodne godine smo imali 31, a ove godine je novitet sportska gimnazija sa 28 učenika, carina špedicija i organizacija transporta 28 učenika odnosno jedno odjeljenje i jedno odjeljenje turističkih tehničara. Tako da, uz naše standardne kvalifikacije, stručna usmjerenja i tri odjeljenja gimnazije, zadovoljni smo sa pripremnim osnovama, sa onim što jeste projekcija daljeg razvoja škole", istakao je u Polisu Vuković.


Foto: Printscreen

Vuković je obavijestio sve zainteresovanje kandidate da će se prijave za upis u junskom roku obavljati u periodu od 26. do 29. juna kada će se konkurs zatvoriti u 15 časova.

"Svakog dana će biti u 16 časova objavljivane rang liste na oglasnoj tabli škole i na sajtu, tako da će đaci imati priliku da prate dešavanja tj. koji su na listi i kako su rangirani. Shodno tome mogu da procjenjuju da li postoje realne šanse da će do kraja ostvariti pravo da se upišu u željeni smjer. Ukoliko neko već prvoga dana bude pri kraju liste, očigledno je onda da će biti potisnut i pretpostavljam da će dokumentaciju prebaciti na neki drugi smjer", kazao je on.

Ovom prilikom Vuković je podsjetio da su u SMŠ "Danilo Kiš" svojevremeno imali oko 1.300 đaka, nakon čega je došlo do osjetnog pada, te broj upisanih u prethodne dvije godine nije iznosio više od 758 daka, a sada su očekivanja da će u školskoj 2023/24. godini biti oko 800 upisanih.

"Imamo tri odjeljenja gimnazije, jedno odjeljenje sportke gimnazije, jedno odjeljenje ekonomskih tehničara, jedno odjeljenje carina, špedicija i organizacija transporta, dva odjeljenja hotelsko-turističkih tehničara, jedno odjeljenje četvrtog stepena ugostiteljske struke, restoratera, jedno odjeljenje gastronoma i imamo treći stepen odjeljenja kuvara, kombinovano odjeljenje pekara i poslastičara i jedno osjeljenje trećeg stepena konobara", kazao je Vuković.

Još novina je bilo planirano za ovu školsku godinu.

"Razmišljali smo i od drugim pravcima, pokušali smo sa medicinskom školom, međutim u poslednjim danima odlučivanja o upisu,, bili su neki noviji momenti i uslovi. Trebalo je da imamo opremljene kabinete unutar samog objekta i prosto to je za nas u kratkom roku bio nemoguć posao", istakao je on.

Za sljedeću generaciju radiće da obezbijede barem jedno odjeljenje medicinskih tehničara, odnosno medicinske struke, zaključio je Vuković.