01-11-2018

Kriminalci ne mogu biti iznad institucija

Vlada i čitavo društvo od državnih tužilaca očekuju najveći stepen odgovornosti, znanja i profesionalizma, poručio je potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i naglasio da od njihovog samostalnog prosuđivanja i odlučivanja prilikom istraživanja, kvalifikovanja i dokazivanja krivičnih djela u velikoj mjeri zavisi pravda.

Kriminalci ne mogu biti iznad institucija | Radio Televizija Budva

On je čestitao crnogorskim državnim tužiocima na, kako je kazao, presudnom doprinosu zapaženim rezultatima u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije u Crnoj Gori u protekloj godini

U obraćanju na svečanosti u Budvi, povodom Dana tužilaca Crne Gore, Pažin je ukazao da crnogorsko društvo nesumnjivo visoko cijeni značaj, sposobnost i doprinos tužilačke organizacije ostvarenju pravde i bezbjednosti, budući da je Crna Gora u svom Ustavu tužilačkoj organizaciji garantovala ne samo autonomnost u profesionalnom odlučivanju, već i apsolutnu nezavisnost od izvršne vlasti.

Pažin je saopštio da zbog ovakve sistemske pozicije tužilačke organizacije, kojoj je Ustav povjerio najviši stepen samostalnosti i nezavisnosti u radu, Vlada i čitavo društvo imaju velika očekivanja od državnih tužilaca.

„Razlog za ovakva očekivanja je jednostavan, jer od vašeg samostalnog prosuđivanja i odlučivanja prilikom istraživanja, kvalifikovanja i dokazivanja krivičnih djela u velikoj mjeri zavisi pravda u Crnoj Gori,“ naglasio je on.

Pažin je izrazio uvjerenje da u crnogorskom Tužilaštvu ima dovoljno liderske mudrosti, pregalaštva i profesionalizma koji će opravdati ova velika očekivanja i nade koje u tužilačku organizaciju polaže ukupno crnogorsko društvo.

„Štaviše, mnogi od prisutnih u ovoj sali to su već mnogo puta dokazali“, rekao je on.

On je podsjetio da je, ove godine, Tužilaštvo pokrenulo istrage protiv više od 100 lica za krivična djela organizovanog kriminala i visoke korupcije, ocjenjujući da to dovoljno govori o doprinosu tužilaca i tužilačke organizacije u izgradnji pravednog i bezbjednog društva, kao preduslova ukupnog napretka Crne Gore.

"Uz kvalitetnu saradnju sa Upravom policije, oduzeta je imovina stečena kriminalom u vrijednosti od oko 30 miliona EUR, zaplijenjene su nelegalne cigarete vrijedne preko 10 miliona EUR, dok je na našim granicama spriječeno unošenje u Crnu Goru više tona narkotika", kazao je on.

Potpredsjednik Vlade je ocijenio da su ovako ubjedljivim rezultatima državni organi poslali jasnu poruku da se kriminal u Crnoj Gori ne isplati.

On je zaključio da se nadležni državni organi ne smiju zadovoljiti postignutim, dok god postoje oni građani, novinari, privrednici čija su prava povrijeđena i koji sa pravom očekuju od države da im zaštiti dostojanstvo i obezbijedi pravdu.

"Naročito, ako se na pravdu čeka dugo vremena", kazao je Pažin.