01-10-2020

Kriza bi mogla izbrisati 46 miliona radnih mjesta u aviondustriji

Kolaps u avioindustriji koji je uzrokovan pandemijom koronavirusa mogao bi izbrisati 46 miliona radnih mjesta širom svijeta, što predstavlja više od polovine ukupnih radnih mjesta u tom sektoru.

Kriza bi mogla izbrisati 46 miliona radnih mjesta u aviondustriji | Radio Televizija Budva

foto: Ilustracija

Taj podatak je rezultat novog istraživanja o tome koliko dugotrajni pad avioputovanja i turizma štetno utiču na globalnu ekonomiju, prenosi SEEbiz.

Akciona grupa za aviopromet (ATAG) je u svom izvještaju navela da bi više od pola postojećih radnih mjesta u avijaciji i koji su povezani sa tim, moglo biti izgubljeno kao rezultat pandemije. Mnogi iz avioindustrije ne očekuju da će se ova vrsta putovanja vratiti na staro do 2024. godine.

Gubici radnih mjesta samo u aviokompanijama i aerodromima bi do početka sljedeće godine mogli iznositi 4,8 miliona što je smanjenje zaposlenosti za 43 odsto u odnosu na nivo prije pandemije.

Još 26 miliona radnih mjesta bi moglo nestati u turizmu koji je povezan sa avio putovanjima, kao i 15 miliona poslova u kompanijama koje nude robu i usluge iz ovog lanca avio transporta.

Navedeni brojevi znače da bi se avio aktivnost mogla smanjiti 52 odsto što bi na kraju dovelo do gubitka 1,8 biliona USD u globalnom bruto domaćem proizvodu (BDP).

Smanjivanje radnih mjesta u aviokompanijama i aerodromima je odavno počele, brojne kompanije poput Lufthanse, Ryanaira i drugih su primorane na rezanje troškova, ukidanje ruta, ali i otpuštanje radnika.

U izvještaju, koji je baziran na analizi Oxford Economicsa navodi se da će pandemija imati dalekosežne implikacije na industriju dugi niz godina.


MINA-BUSINESS