22-06-2022

Kriza u građevinskom sektoru: Materijal skuplji i do 200%, otkazuju se milionski poslovi širom regiona

Prije neki dan vapaji iz Hrvatske, sada i iz Republike Srpske, ali i mnoge druge zemlje imaju iste probleme kada govorimo o građevinskom materijalu. U Hrvatskoj tvrde da investitori otkazuju milionske ugovore i da građevinski materijal poskupljuje i do 200 odsto, što praktično onemogućava bilo kakve kalkulacije.


Ilustracija (Pixabay)

“Cijene lete u nebo i to preko noći. Praktično je nemoguće planirati i raditi”, kaže jedan investitor.

Hrvatski građevinari iz dana u dan gomilaju sve veće gubitke zbog enormnog rasta cijena građevinskog materijala, pa mnogi odustaju od ugovorenih poslova.

Da bi se ublažio poremećaj na tržištu, hrvatska vlada i Privredna komora traže od investitora da izvođačima revidiraju ugovore i priznaju stvarne cijene. Sve kako bi se spriječio talas otkazivanja mnogih važnih infrastrukturnih projekata.

Ovakvo divljanje cijena materijala građevinari, kažu, ne pamte decenijama. Metali, plastika, drvo, vrtoglavo su poskupjeli – od 50 do čak 200 odsto. Rizici su preveliki, garancija nema, pa je firmama isplativije da plaćaju penale zbog otkazanih poslova nego da gomilaju gubitke, prenosi HRT.

“Mi smo u pokušaju raskidanja nekoliko ugovora vrijednih 20 do 40 miliona kuna (od oko 2,7 do oko 5,4 miliona eura). To su ozbiljna pitanja koja prijete građevinskom sektoru i našem poslovanju jer prijeti bilježenje velikih gubitaka, udar na likvidnost i sigurnost radnih mjesta”, naglašava za HRT Darko Jambreković, sekretar Uprave Radnika, Križevci.

S druge strane, realizacija na stotine pokrenutih javnih investicija u Srpskoj mogla bi biti obustavljena ukoliko republičke vlasti pod hitno ne reaguju na višemjesečne vapaje građevinaca, koji traže da se u tendere uvrsti odredba o promjeni cijena jer zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala nisu u mogućnosti završiti radove po ranije ugovorenim ciframa.

Direktor i vlasnik jednog građeviskog preduzeća iz Zvornika Ivo Jokić kaže da su Vlada RS i Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS upoznati sa problemima i štetom koju trpi građevinski sektor ali da za sada, nažalost, nema pozitivne reakcije, piše portal Glas Srpske, prenosi Blic.

Navodi da su od resornog ministarstva dobili obećanje da će formirati interresornu radnu grupu koja treba raditi na izmjeni propisa prema kojima bi se u ugovore o tenderima uvrstila odredba o reviziji cijena.

“Vlada je čak donijela odluku o formiranju tog radnog tijela, međutim od tada je prošlo više od mjesec i ništa nije urađeno. Imamo plan da se u narednim danima u ime Unije udruženja poslodavaca RS i Privredne komore RS ponovo obratimo Vladi za zahtjevom za hitno reagovanje”, priča Jokić za Glas i podsjeća da su od pomenutog ministarstva zatražili da se u tendere ugrađuje klizna skala, odnosno da se cijene nivelišu na kraju svakog mjeseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku.

Jokić ističe da su pojedine građevinske firme već smanjile obim radova na projektima čiji su naručioci javne institucije, preduzeća ili lokalne zajednice, te da planiraju na sudu zatražiti raskid ugovora i donošenje privremene mjere otpusta u izvođenju radova do okončanja postupka.

“Ukoliko se Vlada RS i ovaj put ogluši o naše zahtjeve vjerovatno će doći do masovne obustave radova. U pitanju je na stotine projekata koji se trenutno izvode. Štete koje trpimo su ogromne, ogledaju se u gubicima, a o zaradi, čak ni minimalnoj ne možemo govoriti”, dodaje Jokić.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže za Glas da se sa nemogućnošću realizacije ugovorenih obaveza, usljed talasa poskupljenja, ne susrijeće samo građevinski sektor, već i druga preduzeća koja su vezana za javne nabavke.


(Investitor)