22-01-2024

Kroz EU fondove do Centara pristupačnih za osobe sa invaliditetom

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić i ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa posjetile su danas Centar za socijalni rad u Tuzima, povodom završetka projekta „Poboljšanje pristupačnosti javnim ustanovama i centrima za socijalni rad u Crna Gore“ koji se realizovao kroz Jednogodišnji akcioni program za Crnu Goru za 2018. godinu, u okviru akcije „Podrška vladavini prava i sektoru temeljnih prava“.

Kroz EU fondove do Centara pristupačnih za osobe sa invaliditetom | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Sredstva od 606.088 eura obezbjeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije (IPA) što predstavlja kontinuiranu uspješnu saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori i Vlade Crne Gore, kao i kontinuitet podrške EU Crnoj Gori za oblast socijalne politike.

Ministarka Nišić je iskazala zadovoljstvo što prisustvuje ceremoniji svečanog otvaranja radova adaptacije pristupačnosti za osobe sa invaliditetom područnoj jedinici Tuzi, u okviru JU Centar za socijalni rad za Glavni grad Podgorica.

Ona je kazala da je, osim sredstava koje Crna Gora izdvaja na nacionalnom nivou za podršku osobama sa invaliditetom sa ciljem da im se omogući potpuno uključivanje u život zajednice kojoj pripradaju, značajna i podrška Evropske unije.

„Pomenuti projekat predstavlja veliki poduhvat Vlade Crne Gore usmjeren na poboljšanju pristupačnosti osobama sa invaliditetom javnih zgrada, koji je obuhvatio 17 centara za socijalni rad u Crnoj Gori kao i JU Dječji dom „Mladost“ u Bijeloj, koji su posjedovali tehničke mogućnosti za izvođenje intervencija adaptacije do i pored ulaza u zgradu. Današnji događaj ispred područne jedinice Tuzi je prilika da to predstavimo i da osobama sa invaliditetom i osobama sa smanjenom pokretljivošću omogućimo jednak pristup”, istakla je ministarka.

Ona je navela da je jedan od strateških ciljeva Vlade Crne Gore u oblasti sistema socijalne i dječje zaštite da se preduzmu određene mjere kako bi što više ustanova socijalne zaštite postalo potpuno dostupno osobama sa invaliditetom.

“Ovaj projekat je jedan od onih koji mogu doprinijeti njihovom kvalitetnijem životu u Crnoj Gori, a nama predstavlja motivaciju da i u narednom periodu nastavimo da podržavamo različite inicijative i mjere za unaprijeđenje njihovog okruženjenja.”, istakla je ministarka Nišić.

Popa je takođe izrazila zadovoljstvo prisustvom obilježavanju otvaranja adaptiranog Centra za socijalni rad u Tuzima za lakši pristup osobama s invaliditetom.

„Ovaj Centar je jedan od sedamnaest centara za socijalni rad širom Crne Gore kojima je nedavno značajno poboljšan pristup. Sve ove važne investicije u potpunosti je finansirala EU. Pristupačnost je preduslov da osobe sa invaliditetom u potpunosti učestvuju u svim oblastima života ravnopravno sa drugima. Pristupačni prostori ključni su prvi korak ka postizanju jednakosti. Samo kada osobe s invaliditetom budu mogle da nesmetano pristupaju prevozu, prodavnicama, parkovima ili veb stranicama, biće osnažene da preuzmu potpunu kontrolu nad svojim životima“, kazala je Popa.

Ona je navela da sa oko 87 miliona ljudi u EU i oko 11% crnogorskog stanovništva koje se suočava sa invaliditetom, moramo razmišljati o svim mogućim načinima da osnažimo osobe sa invaliditetom, kako bi mogle u potpunosti da uživaju svoja prava i aktivno učestvuju u društvu i privredi.

„Svi smo svjesni da se, uprkos određenom dosadašnjem napretku, osobe s invaliditetom i dalje suočavaju sa značajnim preprekama i u većem su riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Strategija EU za prava osoba sa invaliditetom za period 2021-2030. ukazuje na put naprijed u rješavanju ključnih pitanja kao što su osiguranje pristupačnosti, slobode kretanja i boravka, te aktivno učešće u demokratskim procesima“, kazala je Popa.

Ona je istakla nedvosmislenu podršku EU tekućem radu crnogorskih vlasti na deinstitucionalizaciji i reformi sistema procjene invalidnosti.