21-04-2020

Kroz EU Mehanizam: Austrija šalje medicinsku opremu i Crnoj Gori

Austrija će Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Sjevernoj Makedoniji i Moldaviji kroz EU Mehanizam civilne zaštite poslati rukavice, sredstva za dezinfekciju i druge stvari, navode u Evropskoj komisiji.

Kroz EU Mehanizam: Austrija šalje medicinsku opremu i Crnoj Gori | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija, Pixabay

To je dio sveukupne podrške EU Zapadnom Balkanu, koja obuhvata i finansijsku pomoć. Srbija će takođe od Austrije dobiti ćebad, dušeke i šatore namijenjene migrantima.

U Briselu navode da se uz EU koordinaciju i kofinansiranje odgovara na zahtjeve koje su zemlje članice, ali i susjedne zemlje uputile kroz Mehanizam civilne zaštite, a u cilju borbe protiv pandemije COVID19.

Slovačka salje maske i dezinfekciona sredstva Italiji, dok Austrija šalje rukavice i dezinfekciona sredstva Hrvatskoj.

“Virus ne poznaje granice, i zajedničkim radom ga jedino možemo zaustaviti. Zahvalan sam Sloveniji i Austriji na postupcima evropske solidarnosti. Naš Centar za koordinaciju kriznog odgovora nastavlja da radi 24/7 kako bi pomogao zemljama članicama”, kazao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčić.

U Komisiji navode da je Itaija dobila nekoliko ponuda za pomoć kroz Mehanizam civilne zaštite, uključujući medicinske timove doktora i bolničara, kako i bilateralne ponude lične zaštitne opreme od više država članica EU.