12-04-2023

Ljekari nijesu uspjeli da utvrde prisustvo šuge u butiku “Zara”

Epidemiolozi Instituta za javno zdravlje nijesu uspjeli da utvrde da su osobe oboljele od šuge, tu zaraznu bolest dobile iz butika “Zara”. Žarište nije evidentirano, a kako je saopšteno Portalu RTCG, u martu je prijavljeno 20 slučajeva zaraze na nivou države.

Ljekari nijesu uspjeli da utvrde prisustvo šuge u butiku “Zara” | Radio Televizija Budva

Ilustracija - Šuga (Foto: IJZCG)

Sredinom prošlog mjeseca "Pobjeda" je objavila da neki građani sumnjaju da su šugu dobili iz tog popularnog butika, jer im se, kako su tvrdili, nakon nošenja “Zarine” odjeće pojavio osip na stomaku ili leđima.

Portal RTCG kontaktirao je sanitarne inspektore Uprave za inspekcijske poslove i Institut za javno zdravlje kako bismo saznali da li je zarište zaraze utvrđeno u “Zari” i što je po ovom pitanju učinjeno. Iz Uprave nam je rečeno da su tražili od epidemiologa da ispitaju ovaj slučaj čim su dobili prijavu.

“Institut za javno zdravlje je obavijestio sanitarnu inspekciju da nema prijavljenih slučajeva koji bi ukazali da postoji povezanost sa pomenutim butikom”, naveli su u odgovorima za Portal RTCG.

Rekli su da zdravstveno - sanitarni inspektori ne kontrolišu garderobu, već obavještavaju nadležno Higijensko epidemiološku službu odnosno Institut za javno zdravlje o prijavi, nakon čega se ta zdravstvena ustanova bavi provjerom navoda iz prijave.

“Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje. U slučaju da postoji sumnja, sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa kolegama iz Instituta na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere”, navode iz Uprave.

Nakon što epidemilozi utvrde zarazu, sanitarni inspektor donosi rješenje o izolaciji zaražene osobe i osoba sa kojima je bio u kontaktu.

Iz Instituta za javno zdravlje nije nam konkretno odgovoreno o slučaju “Zara” i tome što su pokazali nalazi, ali su istakli da je jako mala vjerovatnoća da se ovo zarazno oboljenje prenese putem garderobe. Kažu da se ovo dešava rijetko i da mogućnost zaraze zavisi od vremenskog perioda nošenja zaražene odjeće.

Tokom marta Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti prijavljeno je 20 slučajeva šuge na nivou države.

Za isti period prošle godine prijavljeno je 28 slučajeva.

“Tokom marta 2023. godine u Podgorici je registrovano pet slučajeva dok je za isti period prethodne godine registrovano šest slučajeva. Navedeni podaci upućuju da je broj oboljelih uobičajen za posmatrani vremenski period”, kažu iz Instituta.

Šuga je bolest koju izaziva parazit, a prenosi se direktnim kontaktom sa osobe na osobu, uglavnom dužim direktnim kontaktom sa kožom oboljele osobe, kao i putem posteljine.

“Zbog toga je bolest najčešće porodična ili grupna u uslovima kolektivnog smještaja. Od infestacije do pojave prvih simptoma, kod osoba koje ranije nijesu bolovale od ovog oboljenja, može da prođe od četiri do šest sedmica. Za to vrijeme osoba koja je zaražena nema nikakve tegobe ali može prenositi uzročnika bolesti, što šugu svrstava u zarazne bolesti koje se mogu lako prenijeti sa osobe na osobu”, upozoravaju iz Instituta

Osobe koje su već imale bolest, mogu primijetiti promjene na koži ranije, najčešće za nekoliko dana (do sedam dana).

“Oboljenje se može prenijeti od momenta kada se osoba zarazi do završetka liječenja”, ističu iz Instituta.

Najčešća tegoba oboljenja je svrab koji se intenzivira noću.

“Svrab se pojačava pri utopljavanju ili tuširanju toplom vodom. Promjene se uglavnom javljaju na prstima i između njih, na ručnim zglobovima, ispod pazuha i na bradavicama, a kod muškarca i na genitalijama. Kod male djece promjene koje izaziva prisustvo parazita prisutne su još i na dlanovima i na tabanima”, pojašnjavaju iz Instituta.

Zaražena osoba mora biti u izolaciji, odnosno ne smije da ide u školu ili na posao dok se liječi i dan nakon što završi liječenje.

“Lijek, koji propisuje ljekar najčešće u obliku kreme, nanosi se na kožu, ostavlja da djeluje nekoliko sati, a zatim spira, po uputstvu. Kad proces liječenja bude okončan, neophodno je svu garderobu, peškire i posteljinu koju je koristio oboljeli i onu iz prostora u kom je boravio oprati na 95°C stepeni u veš mašini. Za one stvari koje ne mogu da budu otkuvane u veš mašini, preporuka je da se provjetravaju četiri dana napolju, ako su temperature visoke, ili da odstoje preko noći na otvorenom, ako su temperature vazduha ispod nule”, preporučuju iz Instituta.

Kada je riječ o dezinfekciji nameštaja poslije izlječenja osoba koje su ga koristile u vrijeme dok su imale šugu, dovoljno je da se očisti paročistačem ili da se uradi takozvano suvo pranje.

“Da bi mogućnost infestacije parazitom koji izaziva ovo oboljenje bila svedena na minimum ili potpuno isključena, trebalo bi da ne razmjenjujemo odjeću sa drugim ljudima i da maksimalno vodimo računa o ličnoj higijeni”, zaključuju iz Instituta.