05-12-2023

Mališić: Šuge ima tokom cijele godine, nije direktno povezana sa higijenom i svako može da je dobije

U Budvi je neznatno povećan broj registrovanih slučajeva šuge, koja je inače prisutna tokom cijele godine, kazala je za Polis dr Marija Mališić iz JZU Dom zdravlja Budva. To parazitarno oboljenje prenosi se direktnim kontaktom, preko posteljine, ali i polnim putem.

Mališić: Šuge ima tokom cijele godine, nije direktno povezana sa higijenom i svako može da je dobije | Radio Televizija Budva

Foto: PrintScreen

U budvanskom DZ situacija je stabilna, šuge ima tokom cijele godine, a dr Mališić ističe da ni ona, ali ni ostali ljekari nijesu primijetili da je taj broj povećan.

"Šuga postoji oduvijek, sa nekim cikličnim povećanjima u određenom dobu godine kao što je zima i jesenji period, kada su veći boravci u kolektivnom smještaju, a tada je i očekivano da šuge ima više, međutim to je uobičajena brojka", istakla je on za Jutrom iz Budve.

Situacija nije alartmantna

"Situacija je potpuno stabilna, što se tiče Budve. Šuga je parazitarno oboljenje i vrlo lako se prenosi, kontageiozna je i prenosi se direktnim konatktom preko posteljine, rublja i polnim kontaktom, a najviše se javlja u lošijim socio i ekonomskim uslovima i gdje je lošiji standrd. Nije direktno povezano sa higijenom, može da je dobije svako, ali simptomi prepoznatljivi kod šuge jesu ta karakteristična klinička slika i mjesta gdje se javlja karakteristačan svrab i svi pacijenti navode da je svrab jači toom noći, ali to je iz razloga što parazit koji se nalazi na koži tada kopa kanaliće na koži i zato je svrab tada intezivniji i jači. Šuga načešće izmakne kontroli, jer se terapija ne sprovodi kako treba, a trebalo bi da kada se javi kod jednog člana porodice, bez obzira na to da li su drugi članovi simptomatični, svi se jave ljekaru idermatologu, da bi se sprovela terpija kako treba", kazala je dr Mališić.

Preventivne mjere u cilju zaštite

"Prevencija za šugu ne postoji, svako može da je dobije, ali se češće javlja u niskim higijesnkim uslovima. Jedino možemo uticati na to da ako primijetimo da se neko češe više nego što je uobičajeno i nromalno, da se odmah javi ljekaru da mu se da terapija i da se ako je u pitanju dijete isključi iz škole, a odrasli iz kolektiva, dok traje terapija. Takođe potrebno je oprati posteljinu na 55 stepeni, jer samo ta temperatura uništava parazita, takođe poesteljinu treba prati nakon tretmana protiv šuge, a ne u toku", istakla je ona.

Proces liječenja je invidualan zaključuje dr Mališić napominjući obično traje od tri do pet dana u zavisnosti od debljine i osjeljivosti kože.

D.P.