10-05-2021

Madona još u fiokama tužilaštva

Nastup kraljice popa na Jazu i njen honorar od oko pet miliona eura označili su početak duboke finansijske krize koja je godinama tresla Budvu, a sumnja se da višemilionske malverzacije potpisuje organizovana kriminalna grupa kojom je rukovodio danas odbjegli Svetozar Marović...

Madona još u fiokama tužilaštva | Radio Televizija Budva

Sa koncerta na Jazu, 2008., Foto: Arhiva

Koncert pop kraljice Madone - šlag na torti milionskih afera budvanske organizovane kriminalne grupe, još nije dobio tužilački epilog, uprkos sumnjama da se iza kulisa muzičkog spektakla na Jazu kriju višemilionske malverzacije.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) ni nakon dvije godine nije odmaklo dalje od izviđaja.

Iz SDT-a nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim slučajem.

Nastup Madone na Jazu i njen honorar od oko pet miliona eura, označili su početak duboke finansijske krize koja je godinama tresla Budvu.

Sumnja se da višemilionske malverzacije, kao i u nekim drugim slučajevima, potpisuje organizovana kriminalna grupa kojom je rukovodio danas odbjegli Svetozar Marović.

Brojni su akteri afere - od Opštine Budva kojom je tada upravljao Rajko Kuljača, Hotelske grupe “Budvanska rivijere”, Turističke organizacije Budve i njene firme TOB CO, do Prve banke preko koje su išle milionske transakcije.

Nakon što je lider budvanskih Demokrata Mijomir Pejović objelodanio ugovor da su komunalije za petrovački hotel “Cristal” od dva miliona eura prebijene sa Opštinom preko Hotelske grupe “Budvanska rivijera”, a sve na ime Madoninog koncerta, tadašnji vrhovni tužilac Ivica Stanković saopštio je 2019. godine da je izviđaj u toku.

Pejović je u decembru 2017. saopštio da postoje ozbiljne indicije da je Opština Budva zakinuta za dva miliona eura neplaćenih komunalija od strane “EUROMIX TRADE”, koji sa HG “Budvanska rivijera“ gradi hotel “Kristal Rivijera“ u Petrovcu.

“Uvidom u dokumentaciju nepobitno je utvrđeno da dug koji je EUROMIX imao prema Opštini na volšeban način postaje dug HG Budvanska rivijera prema EUROMIX-u, a izjavom da je u budžetu za 2011. godinu Opština predvidjela 2 miliona eura za preduzeće TOB Co (kojeg u budžetu 2011. godine nema) stvoreni su preduslovi da preduzeće EUROMIX TRADE ne izmiri višemilionski iznos prema Opštini Budva, a da HG Budvanska rivijera teret plaćanja koncerta Madone svali na račun građana Budve“.

On je ocijenio da je nezakonito i po Opštinu Budva štetni scenario očigledno pripreman u dužem vremenskom periodu putem ugovora koji sadrže odredbe o nepostojećim fiktivnim potraživanjima i obavezama ugovornih strana.

“Potvrdu o postojanju pripremljenog scenarija koji je realizovan u dužem vremenskom periodu dokazuje i sljedeće: Ugovor o zajedničkom ulaganju zaključen 20.05.2011. godine između Budvanske rivijere i EUROMIX TURS polazi od neistinite tvrdnje da HG Budvanska rivijera ima potraživanja od Opštine Budva, pa se ta navodna potraživanja ustupaju EUROMIX-u, kako bi ova upravo na taj način stečenim sredstvima izmirila svoje obaveze po osnovu naknade za opremanje građevinskog zemljišta prema Opštini Budva. U ugovoru o zajedničkom ulaganju jasno stoji da EUROMIX TURS snosi sve troškove izrade projekta i naknade za uređenje građevinskog zemljišta - komunalija. Takođe se u ugovoru kaže da EUROMIX TURS nema nikakvih novčanih obaveza prema Budvanskoj rivijeri. Navedenim protivpravnim poslom, budžet Opštine Budva uskraćen je za iznos komunalija koje je EUROMIX kao investitor i njihov obveznik bio dužan da plati, a on je to izjavom o kompenzaciji i knjigovodstveno izbjegao svoj dug. I sve to nije bilo dovoljno da preduzeće EUROMIX završi izgradnju pomenutog hotela, već je građanima Petrovca i Opštine Budva ostavljen urbanistički frankeštajn na samoj obali mora”, naveo je Pejović, da bi mu dvije godine kasnije Stanković odgovorio da su u toku vještačanja i da se kontroliše dokumentacija.

Iz “EUROMIX TRADE” odbacili su tada navode Pejovića, uz tvrdnju da su u potpunosti izmirili naknadu za komunalno opremanje zemljišta iz stvarnih, a ne “fiktivnih” potraživanja prema HG “Budvanska rivijera”, i to shodno odredbama Zakona o obligacionim odnosima.

Ipak, kako je Madoni prebačen novac i kakva je uloga Prve banke biznismena Aca Đukanovića, brata predsjednika Mila Đukanovića, javnosti je predočeno iz dokumenata do kojih je došla mreža istraživačkih novinara Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). “Vijesti” su ranije objavile istraživanje OCCRP prema kojem je Prva banka platila 7,5 miliona dolara (5,3 miliona eura) za nastup Madone 2008. u Budvi. Novac je navodno plaćen u vrijeme kada banka nije imala dovoljno sredstava da izvrši naloge svojih klijenata. U danima nakon isplate, više od 200 naloga po zahtjevu klijenata koji su imali dovoljno sredstava na svojim računima je odbijeno, pokazuju nikad objavljeni dokumenti Centralne banke.

I pored izjava organizatora da novac građana neće biti utrošen za dovođenje Madone, banci su nadoknađena 4,3 miliona eura koje je uložila naknadno iz budžeta Vlade i preduzeća koje je u većinskom vlasništvu države.

Kontrolori Centralne banke htjeli su ispitati zašto je Prva banka platila Madoninog agenta, ali su ostali uskraćeni za odgovor.

U izvještaju o kontroli do kojeg je došla mreža OCCRP navodi se da Prva banka kontrolorima nikad nije predočila ugovor, ili bilo koji drugi dokument iz kojeg bi se vidjela svrha ili motiv banke da naloži transfer novca i uđe u taj posao.

Umjesto Zagreba i Beograda, pop-ikona Madona je za svoj prvi nastup na Balkanu izabrala plažu Jaz, a 50 do 60 hiljada obožavatelja i više od 400 novinara, fotografa i televizijskih ekipa iz cijele bivše Jugoslavije i Evrope došlo je da bude svjedok jednog od najvažnijih događaja u muzičkoj istoriji Crne Gore.

Madona je odsjela u luksuznom predsjedničkom apartmanu hotela “Splendid” u Bečićima.

Nastupila je na bini veličine fudbalskog stadiona, u pratnji 20 plesača i dvanaestočlanog benda. Madonina turneja “Sticky & Sweet” je te godine bila među pet najprodavanijih koncertnih turneja širom svijeta, sa ukupnom zaradom od 281,6 miliona dolara (200 miliona eura), a honorar kraljice popa navodno je bio najveći za nastup u Budvi.

Zvanično, koncert su organizovali Opština Budva, Nacionalna turistička organizacija i Turistička organizacija Budve, uz doprinos Svetozara Marovića, nekadašnjeg potpredsjednika tada vladajuće Demokratske partije socijalista.

Sa računa Prve banke Madoni leglo 4,9 miliona

Prema istraživanju OCCRP, samo nekoliko dana prije zvanične potvrde Madoninog dolaska, 2. i 3. juna 2008. godine, izvršene su dvije transakcije u iznosima od 4,3 miliona dolara (2,8 miliona eura) i 3,2 miliona dolara (2,1 milion eura). Novac je prebačen sa računa Prve barike na račun Madoninog agenta.

“Ne postoji inicijalni dokument koji ukazuje da je banka učesnik u ovom projektu”, navodi se u izvještaju Centralne banke od 15. januara 2009.

Na šalterima banke prodat je dio od oko 66.000 karata, koliko je pušteno u prodaju. U izvještaju Centralne banke se navodi da je banka po tom osnovu zaradila 50.000 eura, ili 5 odsto od svake prodate karte. Cijene karata su se kretale od 35 do 200 eura. Međutim, početkom septembra banka je zapala u tešku krizu likvidnosti. Trebalo je hitno nabaviti novac. Prema izvještaju Centralne banke, 15. septembra 2008. godine TOB CO, čiji je osnivač Turistička organizacija Opštine Budva, i Prva banka su sklopili ugovor o kratkoročnom kreditu u iznosu od 3,8 miliona eura.

Kontrolori Centralne banke su kasnije zaključili da je banka na taj način pokušala vratiti uložena sredstva. Kao namjena kredita navedena je organizacija Madoninog koncerta. Istog dana, privatna kompanija “Zavala invest” uplatila je milion eura na ime sponzorstva. Četiri dana kasnije Prvoj banci je sa računa državnog trezora uplaćeno 500.000 eura.

Dva mjeseca nakon koncerta, 4. decembra 2008. godine, TOB CO, HTP Budvanska rivijera, Turistička organizacija Opštine Budva i Opština Budva sklopile su sporazum kojim je dogovoreno da će HTP Budvanska rivijera otplatiti dug koji je TOB CO imao po osnovu kredita u Prvoj banci.

TOB CO se kasnije obavezao da će vratiti dug Budvanskoj rivijeri. Zaključno sa februarom 2012. godine, dug nije u potpunosti vraćen. Odborom direktora Budvanske rivijere predsjedavao je Svetozar Marović...


Izvor: Vijesti