14-04-2022

Manastir Podlastva

Manastir Podlastva je oko 3,5 km udaljen od Budve, i nalazi se iza prevoja Topliš, u pravcu Kotora. Ime je dobio po istoimenom selu Lastva u Gornjem Grblju.


Foto: Muzeji i galerije Budve

Jedna od niza legendi govori da je manastir podigao car Dušan i to 1350. godine, dok druga, međutim, ističe da je i prije ovog vremena, na mjestu današnjeg hrama, postojala crkvica oko koje su, u doba Nemanjića, sagrađeni konaci za kaluđere i duhovnike koji su sa ovog konačišta polazili za sveta mjesta.

Ostala je legenda da je i Sava Nemanjić odavde, pa preko plaže Jaz, gdje ga je čekala galija, krenuo na jedno od svojih putovanja za Svetu Goru.

Prvi put se pominje 1417. godine. Vjekovima je predstavljao zborno mjesto svih grbaljskih plemena i centar oslobodilačkog pokreta ovog kraja, zbog čega je često pljačkan i spaljivan.

U njemu je usvojen Grbaljski Zakonik 1427. godine. Manastirski kompleks čine crkva posvećena Rođenju Bogorodice i konaci.

Unutrašnjost crkve krasi živopis iz XV I XVII vijeka, a takođe i ikonostas koji je 1747. godine uradio slikar Đorđe Dimitrijević.

Izvor: Muzeji i galerije Budve