18-09-2019

Marković danas otvara međunarodni skup u Budvi

Predsjednik Vlade Duško Marković otvoriće danas u Budvi međunarodni skup na temu početka druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope.

Marković danas otvara međunarodni skup u Budvi | Radio Televizija Budva

Kako je saopšteno iz Vlade, specijalan događaj 'Start of the SEEIIST Design Phase' (početak druge faze projekta Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope), na kojem će progres i sledeći koraci u implementaciji projekta biti javno ozvaničeni, biće održan danas u hotelu Splendid u Budvi, sa početkom u 9 sati, u organizaciji Ministarstva nauke Crne Gore

"Događaj će biti na visokom nivou učesnika, što znači da će naša zemlja okupiti učesnike iz više sektora iz Jugoistočne Evrope i šire, poput: vlada i međunarodnih organizacija, istraživačkih centara, akademske zajednice, predstavnika biznis sektora i krajnjih korisnika koji će na taj način u velikoj mjeri istaknuti naučni sadržaj i ciljeve Instituta, kao i njegove benefiti za društvo", navodi se u saopštenju Ministarstva nauke Crne Gore.

Nakon izrade Studije koncepta početkom 2018. godine, projekat sada ulazi u ‘Design Study Phase’, zahvaljujući prvoj finansijskoj podršci Evropske komisije – Generalnog direktorata za istraživanje i inovacije (DG RTD).

Dva renomirana međunarodna istraživačka centra, CERN u Ženevi i GSI-FAIR u Darmštadtu, kako ističu, pružaju značajnu podršku za organizovanje faze Studije dizajna za SEEIIST, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) će podržati izgradnju kapaciteta neophodnih za buduće funkcionisanje ove infrastrukture.

"Srž SEEIIST projekta je 'Hadronska kancer terapija i istraživanja iz Biomedicine pomoću protona i težih jona', koji danas predstavlja najmoderniju i najuspješniju metodu (uspješnost od 90%) za liječenje različitih vrsta kancera, naglašavaju u saopštenju, dodajući da je, osim liječenja pacijenata, planirano da čak 50% vremena bude posvećeno istraživanju kancera pomoću velikog broja različitih vrsta jona, što SEEIIST projekat čini jedinstvenim u svijetu.

"Jedan od ciljeva SEEIIST projekta je podsticanje regionalne saradnje u oblastima nauke, tehnologije i privrede u duhu CERN-a i SESAME modela 'Nauke za mir'. Na ovaj način u velikoj mjeri bi se doprinijelo rješavanju zajedničkih izazova i potreba u Jugoistočnoj Europi, a posebno razvoju održive ekonomije i socijalne kohezije. Izgradnja kapaciteta i usporavanje, ali i spriječavanje odliva talenata (tzv. brain drain) kao jednog od najvećih zajedničkih problema u regionu Jugoistočne Evrope", zaključuje se u saopštenju.