09-01-2024

Marković: Formiranje posebnog preduzeća za upravljanje Lukom Budva prvi korak ka rješenju problema

Na posljednjem zasijedanju lokalnog parlamenta, amandman budvanskih Demokrata, koji se odnosio na formiranje posebnog preduzeća za upravljanje Lukom Budva, usvojen je uz podršku svih odbornika. Ova odluka dolazi nakon višemjesečnih nesuglasica u vezi sa statusom Luke Budva i njenim dosadašnjim upravljanjem.


Foto: Arhiva, Lazar Gregović

Predsjednik Kluba odbornika Demokrata Budva, Marko Marković, izražavajući nezadovljstvo trenutnom situacijum u vezi sa Lukom Budva, istakao je za portal RTV Budva da je nejasan trenutni status zakupca, preduzeća Dukley Marina. Marković je objasnio i da su Demokrate bile protiv prethodne odluke da se Komunalnom preduzeću Luka Budva prepusti na upravljanje, smatrajući da je takav aranžman problematičan.

"Sadašnja situacija sa Lukom Budva još uvijek nosi složenost jer je Dukley Marina i dalje faktički zakupac, ali sa neuređenim pravnim statusom. Na osmoj skupštini, i pored našeg protivljenja, donijeta je odluka da se Komunalnom preduzeću Luka Budva preda uz potpuno nesređen status. Ova odluka podrazumijeva i otkup stare opreme, što stvara problem u vlasničkom segmentu, jer zakupac nije u mogućnosti da potvrdi vlasništvo nad određenom opremom, čija je kupovina bila predmet odluke. Drugi izazov predstavlja činjenica da se na ovaj način ne može sprovesti nabavka nove opreme, s obzirom na vrijednost koja premašuje pola miliona eura, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama. Kao Klub Demokrata, bili smo protiv ove odluke, smatrajući da je Morsko dobro, kao zakupac, trebalo da stvori pretpostavke da oslobodi luku zakupca i opreme koju je postavio aktuelni zakupac i prethodni zakupci. Smatramo da Opština Budva ima dovoljno finansijskog potencijala da može u jednom transparentnom postupku da kupi novu opremu koja je potrebna za uređenje Luke Budva, što očekuju i zakupci vezova od budućeg upravljača Luke", kazao je Marković.

Do neslaganja došlo je i oko modela upravljanja, a predlog Demokrata je bio formiranje posebnog preduzeća za upravljanje Lukom Budva.

"Nismo se takođe složili ni oko modela upravljanja, nismo željeli ni to da Komunalno preduzeće upravlja Lukom, već smo smatrali da je najbolji mehanizam da SO Budva osnuje novo preduzeće za upravljanje Lukom Budva koje bi kadrovski popunilo da bi se moglo kvalitetno upravljati Lukom. Željeli smo da Morsko dobro oslobodi Luku Budva od aktuelnog zakupca i da se formira preduzeće. U skladu sa tim smo predložili amandman koji je na naše zadovoljstvo prihvaćen na posljednjoj 11. sjednici, a tiče se toga da se izradi potrebna dokumentacija, elaborat o osnivanju tog preduzeća i novac za to je obezbijeđen budžetom za 2024. godinu. Zadatak je dobio Sekretarijat za komunalno stambene poslove. To je prvi korak u formiranju preduzeća, a dalje zavisi od izvršne vlasti kojom dinamikom će to da sprovede. Nadamo se da će se to sprovoditi početkom ove godine kako bi se stvorile pretpostavke za formiranje tog preduzeća. Nakon toga slijedi formiranje d.o.o. za upravljanje Lukom Budva, a zatim i nabavka potrebne opreme", istakao je Marković.


Marković, Foto: Demokrate Budva

Demokrate su, kako dodaje, tokom cijelog procesa isticale nedostatak transparentnosti u cijelom procesu i odlučivanju, insistirajući na potrebi za jasnim pravnim rješenjem koje će omogućiti stabilno upravljanje Lukom Budva kao veoma profitabilnom poslu za našu opštinu.

"Želim naglasiti da su Demokrate kontinuirano izražavale svoje neslaganje sa izvršnom vlašću zbog nedostatka transparentnosti i sumnjivog procesa u vezi s Lukom Budva. Aktivno smo ukazivali na to da je njihova perspektiva bila neostvariva, što se naknadno potvrdilo kao tačno. Na osmoj sjednici SO Budva, gdje su odbornici većine iz budvanskog DF-a donijeli odluku o prepuštanju Luke Budva na upravljanje Komunalnom preduzeću, do danas nisu preduzete konkretne akcije, a nikakav sporazum između zakupca i Opštine Budva nije potpisan. Protivnici smo svakako bili oko bilo kakvog pravnog posla između Dukley Marine i Opštine Budva, jer je tu pravnu situaciju trebalo da rasčisti Morsko dobro. Čak je naš odbornik Krsto Radović pitao i da li će podnijeti ostavke svi odgovorni ukoliko se taj model ispostavi kao neizvodljiv. Trenutno su svi na funkcijama, kao i glavna administratorka koja je vrlo živo zagovarala takav vid pravnog epiloga i direktor Morskog dobra. Ova situacija predstavlja aktuelni kontekst u kojem se nalazimo, kad je u pitanju Luka Budva", zaključio je Marković.

U cilju dobijanja šire slike o ovoj temi, kontaktirali smo predstavnike DPS i DF, ali do trenutka pisanja ovog teksta nismo dobili odgovor na naše upite.

Očekuje se da će formiranje novog preduzeća doprinjeti rješavanju dugotrajnih problema i omogućiti efikasno upravljanje Lukom Budva, što će imati pozitivan uticaj na cjelokupnu lokalnu zajednicu.



D.Č.