14-03-2024

Marković o stručnoj praksi budvanskih učenika u Albi: Vrijedno iskustvo osamostaljivanja i prilagođavanja na novu sredinu

Treću godinu za redom, učenici Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ iz Budve pohađaju stručnu praksu u Albi u Italiji. U saradnji sa školom APRO Formazione, budvanski gastronomi i jedan turistički tehničar će u Italiji boraviti do 6. aprila, o čemu je za naš portal govorila koordinator školskog tima za projekte, profesorica Mihaela Marković.


Učenici u Albi, Foto: Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“

Kako je Marković navela, konkurs za ovogodišnju stručnu praksu otvoren je u decembru prošle godine, za osam mjesta za kratkoročnu mobilnost.

U velikoj kokurenciji najbolji su bili: Vuk Stojanović, Sara Rajković, Ilić Mia, Julija Škuletić, Marija Deletić, Stefana Zindović, Nađa Radonjić (gastronomi) i Nina Radović (hotelsko- turistički tehničar), koji su u Albu otputovali prije dva dana.

"Pre dvije godine smo poslali četiri učenika na stručnu praksu u Albu, na kratkoročnu mobilnost u trajanju od mjesec dana, u pratnji nastavnika naše škole. To su bili Barbara Lemoni Pagnazzo turistički tehničar, Nedović Ivona i Teodora i Nemanja Joksić – gastronomi. Prošle godine smo poslali samo dva učenika, ali ovaj put na dugoročnu mobilnost u trajanju od tri mjesec - Tamaru Kovačević (turistički tehničar) i Slavka Beronju (gastronom).
U oktobru prošle godine je naš projekat proglašen za najbolji pilot projekat i dobili smo odobrenje da produžimo rad za još šest mjeseci, tako da smo dobili priliku da još jednu grupu naših učenika pošaljemo na stručnu praksu", kazala je Marković.

Saradnja sa Albom je realizovana u okviru projekta „V2V Capacity Building in Western Balkans“.

"Osim naše škole, u projektu učestvuju i Mašinska škola iz Podgorice, Saobraćajna škola iz Sarajeva i dvije srednje škole sa Kosova, kao i pet škola iz Evrope, tačnije Italije, Slovenije, Hrvatske, Holandije i Finske. Iako u mnogim aktivnostima učestvujemo svi zajedno, prvenstveno smo usmjereni na partnersku saradnju, a partnerstva su određena sličnim obrazovnim profilima. Tako je naš partner upravo škola APRO Formazione iz Albe, iz Italije. Pored razmene iskustava, upoređivanja obrazovnih sistema, isticanja problema sa kojima se susreću srednje stručne škole u Evropi, načina na koji su naše kolege to riješile ili pokušavaju da riješe, u radu na izgradnji kapaciteta, čini mi se glavna aktivnost, koju smo za ove tri godine realizovali, su upravo mobilnosti učenika. Sve ishode koji su planirani da se realizuju sa kolegama iz Italije uvrstili smo u plan njihove stručne prakse, ali nije samo to ono što učenici nauče tokom boravka u inostranstvu. To je vrijedno iskustvo osamostaljivanja, prilagođavanja na novu, nepoznatu sredinu, komunikacije na stranom jeziku, tolerancije i timskog rada", navela je naša sagovornica.


Slobodan dan u Torinu (2022), Foto: Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“

Za turističke tehničare, ali i učenike drugih smjerova koji su usmjereni na turizam i ugostiteljstvo, po planu i programu predviđena je stručna praksa koju đaci realizuju kod poslodavaca u Budvi. Osim toga, SMŠ „Danilo Kiš“ nudi mogućnost usavršavanja i u drugim zemljama.

"Što se tiče stručnog usavršavanja, naša škola ima dobru dugogodišnju saradnju sa hotelima i restoranima iz Budve i okoline u kojima naši đaci stiču stručnu praksu, koja je podjednako važan dio njihovog školovanja. Na širem planu, ovakvih projekata, poput V2V, koji nude obavljanje stručne prakse, ima sve više. Tako smo dvije naše učenice poslali u Mađarsku, i još dva đaka u Poljsku na stručnu mobilnost. Učenici ostalih smjerova imaju takođe puno prilika da kroz razna takmičenja ili druge projekte u kojima učestvujemo steknu vrijedna iskustva, provjere i unaprijede svoje kompetencije", dodala je Marković.


Članovi gastronomske sekcije na predavanju poznatog italijanskog kuvara Domenika Mađija u Miločeru (decembar 2023.), Foto: Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“

Ona je napomenula da postoji sve veće interesovanje učenika za stručnu školu.

"Tradicionalno je kod nas najveće interesovanje za hotelsko- turističke tehničare, ali se smjerovi kao gastronom, restorater i poslastičar značajno više upisuju posljednjih godina. Učenici zaista tokom školovanja imaju puno prilika da pokažu svoje znanje. Takmičenja kao „Gastro kup“, zatim su tu i regionalna takmičenja u Nišu, Konjicu, na Braču.. Nema takmičenja sa kog budvanski đaci nisu došli sa medaljama", zaključila je Marković.




M.S.