18-10-2021

Marović: Budvanke vode računa o intimnom zdravlju, preventiva najbolji saveznik

S obzirom na broj pregleda koji se svakodnevno obavlja u Domu zdravlja, Budvanke su pokazale da itekako vode računa o svome zdravlju, kazala je u "Jutrom iz Budve", dr Milica Marović specijalista ginekologije i akušerstva .


Foto: printscreen

Prevencija i otkrivanje bolesti u početnom stadijumu doprinose sprječavanju daljeg razvoja bolesti.

"Svaki laik zna da HPV virus doprinosi raku grlića materice, ukoliko postoji HPV virus i uz to infekcija, loši uslovi života, promiskuitet, mogu da dovedu do aktiviranja HPV virusa i razvoja bolesti", kazala je Marović.

Za sve vrijeme od početka pandemije, rade se papa tetsovi i kolposkopija.

"Novi skrining podrazumijeva PCR tetsiranje, otkrivanje HPV virusa, velike grupe virusa, gdje su se odvajale žene koje su inficirane i dalje pratile po smjernicama koje su u okvriu nacionalnog programa", istakla je ona.

Statistike o obolijevanju nijesu pouzdane, ali kako dr Marović ističe broj žena oboljelih od raka grlića materice u posljednje vrijeme je smanjen.

"Nacionalnim programom koji je kod nas sprovođen 2019. godine veliki broj na nivou Crne Gore je pregledan, skrinig se odlično sprovodi, veliki broj žena je otkriven, i praćen u cilju sprječavanja bolesti", navodi ona.

Najačešće obolijevaju žene starosne dobi od 50 do 52 godine

"Ipak nema pravila, dešava se i ranije i kasnije, najčešće se taj vrius aktivira kada je imuni sistem kompromitovan, u bilo kojim uslovima, a stres najčešće dovodi do narušvanja imuno sistema", ističe dr Marović.

Vakcine protiv HPV virusa u planu

"Vakcina bi bila sprovođena kod djevojčica od 12. godine pa naviše u tri doze", kazala je dodajući da su u zemljama u kojima je vakcinacija protiv HPV virusa već počela rezultati odlični.

Promiskuitet i veliki broj seksualnih partnera, najčešći su uzroci HPV virusa, pa veliki broj populacije dolazi u kontakt sa virusom, ali samo mali broj biva inficiran u zavisnosti od imunog odgovora u datom trenutku.

"Ja sam ranije išla po osnovnim i srednjim školama i držala predavanja djeci od sedmog razreda pa na gore, gdje se pričalo o virusu, načinu infekcije i zaštite. I možda bi trebalo ponovo da se porazgovara o tome", prisjetila se Marović.

Prvi odlazak kod ginekologa

"Sve zavisi od senzibiliteta djeteta, bilo bi dobro doći sa 18 godina ili poslije prvog sexualnog odnosa, idealno bi bilo godinu dana nakon stupanja u prvi sexualni odnos , ali i prije toga moje pacijentkinje dovode svoje djevočice na razgovr", kazala je.

Pacijetntkinje kako dr Marović ističe najčešće dolaze sa problemom infekcija, neoravilnog krvarenja, bilova u stomaku ali i sterilitetom.

"Mi u dispanzeru radimo na preventivi i željeli bi da žene dolaze bez tegoba kako bi se spriječilo sve o čemu govorimo, jedna posjeta ginekologu godišnje je dovoljna, a uz dogovor sa ginekologom može se itvrditi naknadni broj posjeta", istakla je.

Način života doveo je do velikog problema sa sterilitetom.

"Do toga je doveo način života, žene se sve kansije odlučuju za rađanje, postoji i muški i ženski sterilitet, i par mora da bude kompletno obrađen kada dodđu na pregled. Posjeta ginekologu, razgovr i dijagnostika su glavni saveznici na putu ka trudnoći", zaključila je Marović.

Kako je za sam kraj kazala, trenutni kapacitet Doma zdravlja po kom su rapoloživa dva ginekologa sasvim je dovoljan da se odgovori na potrebe sugrađanki.


D.P.