10-02-2023

Medin: Na petrovačkom groblju više nema mjesta; Pogrebne usluge: Maksimalno ulažemo napore u rješavanju ovog problema

Ogroman problem u Petrovcu predstavlja gradsko groblje koje nažalost nema ni jedno slobodno mjesto, kazao je predsjednik MZ Petrovac Savo Medigović. Iz Javnog preduzeća Pogrebne usluge kazali su za naš portal da su izradili Projekat proširenja groblja u Petrovcu, što predstavlja privremeno riješenje, te da je dugoročno rješenje ovog problema u pronalaženju nove lokacije koja bi zadovoljila potrebe sve većeg broja stanovništva u Petrovcu i okolini.


Foto: Arhiva, googlemaps

Gradsko groblje u Petrovcu nema više ni jedno slobodno mjesto

"Moralo bi se pod hitno nešto uraditi po tom pitanju, barem da se doda 40 ili 50 grobnih mjesta i da se taj problem isto riješi", kazao je Medigović za TV Budva.

Kako ističe, mogućnost za proširenje postoji.

"Veći dio jedne parcele je izuzet, a u postupku je izuzimanje i druge. Smatram da ovaj problem treba shvatiti ozbiljno jer je stanje kritično", naglasio je on.

Pogrebne usluge: Maksimalno ulažemo napore u rješavanju ovog problema

Ovim povodom kontaktirali smo Javno preduzeće Pogrebne usluge Budva, koji su istakli da su upoznati sa ovom problematikom još 2017. godine kada se počeo i rješavati ovaj problem.

"Kao što se zna vlasnici ovih parcela na koje bi se trebalo izvršiti proširenje groblja su 1/3 fizičko lice i 2/3 Opština. Počevši od ovog saznanja krenulo se u realizaciju ovog projekta. Nosilac i glavni izvršilac je Opština Budva, a preduzeće je posrednik u rješavanju ove problematike", istakli su iz Javnog preduzeća Pogrebne usluge.

Kako kažu, do sada su odrađene stvari i pripremljene za Opštinu, parcelacija po DUP-u sa kojom bi Opština dalje rješavala pravno imovinski problem izuzeća tog zemljišta.

"Paralelno sa ovim naša firma radila je i izradila Projekat proširenja groblja u Petrovcu koje se nalazi kod glavnog arhitekte Opštine Budva", istakli su oni.

Takođe, ovim projektom obuhvaćena je i sanacija starog dijela groblja na ovoj lokaciji.

"Ovo rješavanje još od prvog dana je privremenog karaktera da bi se prevazišao problem, a dugoročno rješenje ovog problema je u
pronalaženju nove lokacije koja bi zadovoljila potrebe sve većeg broja stanovništva u Petrovcu i okolini. Mi kao firma maksimalno ulažemo napore u rješavanju ovog problema sa nadležnim sekretarijatima", poručuju iz JP Pogrebne usluge.