13-01-2022

Među inficiranima u CG najviše mladih

Direktor IJZ Igor Galić kazao je na jučerašnjoj konferenciji za medije da je među građanima koji su u januaru inficirani korona virusom najviše, očekivano, mladih osoba.

Među inficiranima u CG najviše mladih | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

"Čak šezdeset odsto zaraženih novim koronavirusom u januaru su osobe od devetnaeste do pedesete godine života. Na taj način dovode u rizik i svoje starije ukućane koji su bili, očekivano, suzdržani i nijesu se izlagali nepotrebnim masovnim skupovima ili susretima, a koje smo svi dužni dodatno da zaštitimo", kazao je Galić, pozivajući građane koji se još nijesu imunizovali protiv COVID-19 infekcije da to učine.

Od 14. jula, od kada je započela primjena “booster” doze vakcine, kako je kazao, od ukupnog broja osoba koje su primile treću dozu vakcine njih 97 odsto se nijesu zarazile.

"U istom periodu, od ukupnog broja preminulih osoba samo njih 0.25% su primile sve tri doze vakcine. Još jednom apelujemo na sve da dobiju svoju prvu ili drugu dozu uz podsjetnik da se nakon šest mjeseci od revakcinacije, osoba više ne smatra zaštićenom i njoj se vakcine automatski brišu iz EU digitalnog COVID sertifikata. Zato ne zaboravite da već poslije tri mjeseca od druge doze dobijete i svoju “booster”, treću vakcinu", rekao je Galić.