26-02-2021

Midorović: Grblju prijeti društvena i ekološka katastrofa

Mještani Glavata obratili su se redakciji portala RTV Budva, kako bi ukazali na problem koji imaju sa italijanskom komapnijom "Terna", koja na potezu od Radanovića do Lastve grbaljske pravi kanal za vodu, u naseljima koja su gusto naseljena, gdje su privatne porodične kuće, a čije tlo i inače godinama unazad ima problema sa plavljenjem.

Midorović: Grblju prijeti društvena i ekološka katastrofa | Radio Televizija Budva

Firma Terna koja sprovodi podmorski kabal od Italije do Crne Gore, želi da sa njihovog postrojenja u Lastvi da sprovede vodu i napravi kanal na mjestu na kom kanal, kako mještani ističu nikada nije postojao.



"Planirano je prokopavanje kanala u Glavatskom polju, na privatnom zemljištu mještana, na zemljištu koje je inače sklono plavljenju što bi izazvalo i društvenu i ekološku katastrofu. Prokopavanje kanala predviđeno je od Kubaškog polja u Radanovićima do naselja Prokosi u Lastvi grbaljskoj", kazao je za naš portal Stevo Midorović, mještanin i predstavnik MZ "Savina".



Ovim bi se kako je istakao, sva naseljja na tom potezu dovela u opasnost.

"Obraćali smo se u Opštini, jer se firrma koja sprovodi radove nije odazivala na pozive MZ Savina i lokalnog stanovništva, Opština nam je izašla u susret na čelu sa predsjednikom Jokićem i Snežanom Jovanjić. Oni su angžovali stručnjaka projektanta za vode Sloba Vukčevića, da on uradi studiju tih kanala i da da stručno mišljenje da li bi kanal tu trebao da bude ili ne", kazao je Midorović.

Fima Terna danas je krenula sa prokopavanjem i lokalog puta iako je. kako Midorović ističe, postignut dogopvor između Opštine i komapnaije, da se to ne radi.



"Oni su ipak nastavili sa svakodnevnim radovima. Mještani su danas uvijdevši njihove planove blokirali put kroz Glavate. Na teren je izašla komunalna inspekcija i policija na čelu sa Zoranom Vučinovićem i Mirom Anđelićem i zapečatili su radove. Opština Kotor je upoznata sa kompletnim dešvanjima i ovim putem im se zahvaljujem na intervenciji", kazao je Midorović.

On je istakao da sa ovim problemom nema čekanje, te da se hitno moram vidjeti šta dalje.

"Mještani su zabrinuti i ne znaju konačan ishod ovoga, a postoji i sporedni kanal star 100 godina kojem bi trebala popravka, a koji uzurpira Gugi komerc i tu je napravljen mali propust i o tome postoji tehnički zapis u Opštini Kotor kod njihove inspekcijske službe", kazao je Midorović.

Podsjećamo, podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije investicija je vrijedna milion eura, čija je izgradnja trajala devet godina, a sprovodi je italijanska kompanija "Terna". Kabl je pušten u rad 15. novembra 2019. godine.

Midorović je apelovao da se ovaj problem što hitnije riješi kako bi se izbjegla potencijalna katastrofa.

"Kompanija Terna bukvalno vrši teror nad ovom teritorijom Grblja", zaključio je Midorović.

D.P