14-10-2019

Miholjsko ljeto

Miholjsko ljeto, stare žene, bablje ljeto, ljeto sv. Martina, sirotinjsko ljeto - sve su to nazivi koji pokrivaju isto vremensko razdoblje - prvu polovinu desetog meseca u godini. I naravno, lijepo vrijeme koje najčešće ukrasi početak oktobra.

Miholjsko ljeto | Radio Televizija Budva

Mnogi narodi 12. oktobra opraštaju se sa ljetom i završavaju poslednje poljoprivredne poslove. U Nemačkoj prvi školski raspust uvijek počinje u oktobru da bi se deca navikla na promjenu godišnjeg doba

Miholjsko ljeto, stare žene, bablje ljeto, ljeto svetog Martina, sirotinjsko ljeto - sve su to nazivi koji pokrivaju isto vremensko razdoblje - prvu polovinu oktobra. I, naravno, lijepo vrijeme koje najčešće ukrasi početak oktobra.

U svim djelovima svijeta, među hrišćanima pogotovo, upravo sinonimi za pogodne oktobarske vremenske prilike vezuju se, najprije, za obavljanje poljoprivrednih poslova na kraju sezone, a onda i za neka narodna vjerovanja.

Činjenica je da radno proslavljanje Miholjdana 12. oktobra kao dana posvećenog i arhangelu Mihailu, govori o nereligioznom povodu za svetkovine, pošto se odvijaju na poljima ili njivama. I, to još kada vlada lijepo vreme, pa se svi srećni i zadovoljni rastaju sa ljetom.

I meteorološki stručnjaci podsećaju da se upravo tada definitivno prelazi u pravu promjenu godišnjih doba.

Pojavu koju mi zovemo miholjsko ljeto u Americi zovu "old vajfs" ili "stare žene". Interesantno je i što se kod nas miholjsko ljeto nekada zvalo babinje ili bablje ljeto.

Ovo doba godine obilježava se na sličan način u Francuskoj, ali se tamo zove ljeto svetog Martina, po tamošnjem svecu.

Postoji i vjerovanje da će ukoliko imamo miholjsko ljeto nastupajuća zima biti hladna. Međutim, analize na osnovu stogodišnjih podataka govore da nije tako.

Miholjsko leto u narodu često ima naziv i sirotinjsko jleto. Vjerovalo se da u oktobru mora da bude desetak lijepih dana kako bi i sirotinja stigla da pozavršava poljske poslove.

Pravoslavna Crkva i njeni vjernici na današnji dan proslavljaju Svetog Kirijaka Otšelnika, koji je živio u 6.vijeku i odlikovao se monaškim vrlinama. U crkvenom kalendaru za današnji dan stoji Sv.Kirijak Otšelnik - Miholjdan.