23-01-2023

Ministarstvo najavilo kontrole u školama, za pet godina dodijeljeno preko 10.000 Luča

Za posljednjih pet godina dodijeljeno je 5.165 Luča u osnovnim i 5.005 u srednjim školama. To su podaci koje je Ministarstvo prosvjete dostavilo Centru za građansko obrazovanje.

Ministarstvo najavilo kontrole u školama, za pet godina dodijeljeno preko 10.000 Luča | Radio Televizija Budva

Ilustravija

“Ovi podaci jasno govore da ovo nije realna slika stvarnog znanja, jer diploma Luča bi trebalo da bude prikaz, a ne prestiž, prikaz najboljih, najkvalitetnijih, onih koji stvarno imaju kontinuitet i u znanju i u radu i to je nešto što bi trebalo najviše da bude do deset odsto uz sav napredak nauke, tehnike, interneta, dostupnosti informacija”, kazala je Snežana Kaluđerović iz CGO-a.

Po broju odlikaša prednjače Andrijevica, Berane, Rožaje, Budva i Tuzi gdje je u srednjim školama čak preko polovine lučonoša. Zato CGO traži od Prosvjetne inspekcije i resornog Ministarstva da provjere kvalitet ovih Luča, a iz resora Miomira Vojinovića najavljuju da će to i učiniti.

“Zavod za školstvo je već napravio plan posjeta javnim ustanovama i time će se utvrditi kvalitet rada, a planiran je i tematski nadzor. To je jedna novina koja dosad nije primjenjivana, a njen cilj je da se utvrde pojedini aspekti i fokusi koji su od velikog značaja za vaspitno-obrazovni rad i postignuća učenika, znači da se posebna pažnja obrati na određene cjeline”, poručila je Aleksandra Kuč, direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje u Ministarstvu prosvjete.

S druge strane, Crna Gora je na PISA testiranju 2018. godine zauzela tek 52. mjesto, a u sve tri kategorije – čitanje, matematika i nauka je ispod prosjeka razvijenih država. Na testiranju 2015. registrovano je da je skoro svaki drugi učenik u Crnoj Gori funkcionalno nepismen.

“Neusaglašenost ovoliko uspješnih učenika sa rezultatima na PISA testiranju ukazuje na izazove kod ocjenjivanja, tako da u saradnji sa Zavodom za školstvo ćemo pružiti jedan vid podrške nastavnicima upravo na ovu temu”, najavljuje Kuč.

Iz CGO-a predlažu da se krene od kontrole neke od škola gdje je registrovan natprosječan broj Luča.

“Ako uzmete dnevnik odjeljenja i provjerite kontinuitet ocjenjivanja od početka školske godine i broj odsustava na pismenim i kontrolnim, kako je tekao proces ocjenjivanja i izvučete prosjeke, vidjećete da su mnoge od tih petica nerealne i nezaslužene”, naglašava Kaluđerovićeva.


Izvor: Roditelji.me/TV Vijesti