24-11-2023

Ministarstvo prijavilo 11 osoba zbog falsifikovanih diploma

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija ove godine podnijelo je krivične prijave protiv 11 lica zbog sumnje da su falsifikovali obrazovne isprave (diplome). Kako je "Danu" juče saopšteno, u pitanju je devet diploma iz Srbije – tri sa privatne i šest sa javne visokoobrazovne ustanove, i po jedna obrazovna isprava iz Hrvatske (javna ustanova) i iz BiH (javna ustanova).


Ilustracija, Foto: Pixabay

Od početka ove godine do danas, ENIK centru u tom ministarstvu podnijeto je 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju radi zapošljavanja u Crnoj Gori. Iz tog resora nijesu nam odgovorili na pitanje koliko je zahtjeva pozitivno riješeno, odnosno koji je broj priznatih diploma iz inostranstva. Nijesmo dobili ni odgovor na pitanje koliko je neriješenih zahtjeva preneseno u ovu godinu iz 2022, kada je zabilježen i najveći priliv diploma. Iz ovog resora nedavno su saopštili da je protiv pomoćnice direktora Instituta za javno zdravlje Miljane Pavličić 2013. godine podnesena krivična prijava, nakon što je utvrđeno da je diploma Hemijskog fakulteta u Beogradu falsifikat. Direktor Instituta Igor Galić je prije dva dana podnio ostavku i pozvao nadležne da pokrenu postupke za provjeru ostaljih diploma.

"Od 4.710 zahtjeva, 1.460 je za priznavanje obrazovnih isprava stečenih na ustanovama visokog obrazovanja u regionu, dok je oko 3.250 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih u inostranstvu gdje nije naše govorno područje", navode iz ministarstva.

Iz tog resora, na čijem je čelu odnedavno ministarka Anđela Jakšić Stojanović, dok je prethodnih 18 mjeseci tu funkciju obavlja Miomir Vojinović, ističu da je u prethodnoj godini zabilježeno povećanje od 50 odsto zahtjeva za priznavanje diploma u odnosu na 2021, najviše sa turskog i ruskog govornog područja. Broj zahtjeva iz država koje ne pripadaju našem govornom području tri puta je veći nego iz zemalja regiona.

"Kada govorimo o broju podnijetih zahtjeva od 2020. do 2023. godine, iz država regiona, odnosno konkretno iz Srbije, BiH i sa Kosova, možemo primijetiti da je taj broj iz godine u godinu gotovo identičan, dok, sa druge strane, ako posmatramo ukupan godišnji broj podnijetih zahtjeva, primijetićemo da se do 2022. godine taj broj kreće oko 3.500 zahtjeva godišnje. Međutim, od 2022. godine evidentno je povećanje ukupnog broja zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava za gotovo 50 odsto. Tako u 2022. godini imamo čak 6.364 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava nivoa visokog obrazovanja", iz ministarstva.

Kako su dalje naveli, ako uzmemo u obzir da se ovo povećanje broja zahtjeva odnosi na priliv obrazovnih isprava iz Turske i Rusije, onda je jasno da je Crna Gora primamljiva destinacija i poželjno tržište rada strancima.

"U 2023. godini nastavlja se trend rasta broja zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava, ali se ovo povećanje broja zahtjeva ne odnosi na obrazovne isprave iz regiona, već na obrazovne isprave stečene uglavnom u Turskoj, Rusiji i Ukrajini. Dakle, od početka 2023. godine do danas podnijeto je oko 4.710 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava o stečenom visokom obrazovanju radi zapošljavanja u Crnoj Gori, od čega je oko 1.460 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih na ustanovama visokog obrazovanja u regionu, dok je oko 3.250 zahtjeva za priznavanje obrazovnih isprava stečenih u inostranstvu gdje nije naše govorno područje", preciziraju iz ministarstva.

(RTCG)