16-11-2020

Mjere protiv korona virusa u Evropi trajaće mjesecima

Mjere protiv epidemije korona virusa u evropskim zemljama mogle bi trajati mjesecima, a neke vlade pripremaju dugoročne restriktivne mjere uprkos negodovanju stanovništva.


U svijetu je od korona virusa do sada umrlo više od 1,3 miliona ljudi

(Foto: EPA)

Ograničenja u Njemačkoj mogla bi trajati "najmanje četiri ili pet mjeseci", kazao je njemački ministar ekonomije Peter Altmajer te tom izjavom razočarao one koji su smatrali da će mjere uvedene prije dvije sedmice biti brzo ukinute.

U Njemačkoj je tokom novembra na snazi zatvaranje kafića, restorana, kulturnih i sportskih centara, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

"Mnogi ljudi se nadaju da će uskoro biti ublažene mjere. Međutim, zbog velikog broja zaraženih, imamo malo manevarskog prostora", rekao je Altmajer.

Protesti u nekoliko zemalja

U Francuskoj, gdje je od korona virusa od početka epidemije umrlo 44.246 ljudi, takođe se upozorava da će mjere trajati neko vrijeme i da će se stanovništvo navići da "dugoročno živi s virusom".

U toj zemlji su tokom vikenda održani protesti protiv tih mjera.

Skupovi su u subotu održani u Marseju, Nantu, Strazburu, Nici, dok se u Bordou gotovo 300 katoličkih vjernika okupilo ispred gradske katedrale zahtijevajući nedjeljne mise.

I u Njemačkoj su bili protesti, a najveći je održan u Frankfurtu.

Vlasti i u drugim evropskim državama ne razmišljaju o ublažavanju mjera, a neke planiraju i strože mjere.

U Portugalu je prošle sedmice uveden policijski čas.

Građani su na protestu u Lisabonu tokom vikenda tražili slobodu kretanja.

Više od 54 miliona zaraženih

U Grčkoj će biti uvedene dodatne mjere, biće zatvorene osnovne škole i vrtići.

U toj zemlji je zabranjeno okupljanje više od tri osobe, a u nedjelju je registrovano 1.698 zaraženih, od kojih je 71 osoba umrla.

Kancelar Sebastijan Kurc je izjavio da će od 17. novembra do 6. decembra biti uveden karantin za stanovnike Austrije.

Broj zaraženih raste u ostalom dijelu sveta.

Prema posljednjem bilansu agencije AFP, u svijetu je od korona virusa umrla 1.313.471 osoba, dok je zaraženo više od 54 miliona ljudi.


Izvor: Agencije/Al Jazeera Balkans