01-05-2024

Bauo: Rekonstrukcija i revitalizacija tradicionalnih igara/plesova, muzike i nošnji Paštrovića

Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ od početka godine realizuje projekat „Rekonstrukcija i revitalizacija tradicionalnih igara/plesova, muzike i nošnji Paštrovića“.


Sa nedavno realizovanih terenskih etnografskih istraživanja u Paštrovićima(foto: Dušan Medin)

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa klapom Ženska vokalna grupa „Harmonija“ iz Budve i Centrom za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, putem prošlogodišnjeg Javnog konkursa „Kultura spaja: od amatera do profesionalaca“.
Koordinator projekta je Dušan Medin, doktorand arheologije i istraživać kulturnog nasljeđa, inače izvršni direktor Društva za kulturni razvoj „Bauo".


Sa nedavno realizovanih terenskih etnografskih istraživanja u Paštrovićima(foto: Dušan Medin)

Opšti cilj projekta odnosi se na zaštitu, valorizaciju i promociju nematerijalne kulturne baštine Crne Gore, s posebnim fokusom na paštrovsku nematerijalnu baštinu. S druge strane, specifični cilj projekta jeste da se doprinese očuvanju paštrovskih tradicionalnih igraa/plesova (nakon više decenija nepraktikovanja), zajedno s pratećim tradicionalnim pjesmama (donekle bolje sačuvane u zajednici od igara) i nošnjama (takođe, gotovo da ih više nema u zajednici, osim u muzejima) – a sve to na osnovu terenskih istraživanja, etnografskog i etnokoreološkog proučavanja, analize literature i drugih dostupnih izvora. Na taj način, doprinijeće se da se elementi lokalne paštrovske tradicije otrgnu od zaborava (npr. igre se već decenijama gotovo ne praktikuju, a nošnje su skoro pa nepoznate, osim nekoliko primjeraka, dok se od muzike samo neke tradicionalne pjesme ovog kraja danas praktikiju).


Sa nedavno realizovanih terenskih etnografskih istraživanja u Paštrovićima(foto: Dušan Medin)

Kako bi se dostigao specifični cilj projekt, treba ostvariti tri projektna rezultata (Rekonstruisane tradicionalne paštrovske igre/plesovi, muzika i nošnje; Revitalizaovane5 tradicionalne paštrovske igre/plesovi, muzika i nošnje; Lokalne zajednice Paštrovića i Kolašine informisane i edukovane o paštrovskim igrama/plesovima, muzici i nošnji), do kojih će se doći realizacijom niza projektnih aktivnosti. Neke od ključnih projektnih aktivnosti jesu: izrada luksuzne monografije, izrada dokumentarnog filma, scenska postavka rekonstrukcija tradicionalnih paštrovskih igara/plesova i pjesama na sceni u vidu nekoliko koncerata.


Sa nedavno realizovanih terenskih etnografskih istraživanja u Paštrovićima(foto: Dušan Medin)

Ovim putem Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ poziva sve ljude dobre volje i institucije da podijele informacje o paštrovskoj nošnji ili fotografije ljudi u nošnjama, kao i o muzičkoj i plesnoj tradiciji, kako bi potpomogli istraživače koji proučavaju bogatu paštrovsku tradiciju.