29-09-2023

Mladi u Crnoj Gori najviše se informišu putem društvenih mreža, grupa za komunikaciju i portala

Mladi u Crnoj Gori, starosne dobi od 18 do 34 godine najviše se informišu putem društvenih mreža, grupa za komunikaciju i portala, dok ostale oblike medijskog sadržaja mnogo rjeđe konzumiraju. Istraživanje je pokazalo da je u proteklih sedam mjeseci značajno povećano informisanje mladih sa portala. Mladima su najatraktivnije društvene mreže Snepčet (Snapchat), Tiktok (TikTok), X (bišvi Tviter) i Instagram. Od aplikacija za komunikaciju mladi najviše koriste Telegram, potom Vocap (WhatsApp) i Vajber (Viber).


Ilustracija, Foto: Pixabay

Istraživanje javnog mnjenja (https://www.masee.org/index.php/business/216-istrazivanje-informisanje-mladih-ii-avgust-2023) koje je za potrebe Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope u Crnoj Gori sprovela kompanija DeFacto Consultancy, na reprezentativnom uzorku od 1004 ispitanika pokazuje da mladi u Crnoj Gori, koji su starosne dobi od 18 do 34 godine, imaju prilično drugačije navike konzumiranja informacija u odnosu na starije grupe građanki i građana.

“U odnosu na istraživanje koje je za potrebe Asocijacije rađeno u februaru 2023., primijećene su razlike u trendovima konzumiranja informacija od strane mladih. Konzumiranje sadržaja sa portala od strane mladih za skoro sedam mjeseci drastično je poraslo sa 26,7 na 37,9 odsto što pokazuje da je dubinsko praćenje tržišta, jačanje kapaciteta medija i unapređenje sadržaja na portalima počelo da daje vidljive rezultate u pogledu privlačenja mlađe populacije”, navodi se u saopštenju.

Takođe, tokom prethodnih sedam mjeseci primjetne su i druge značajne promjene u navikama mladih. Aplikacija Snepčet (Snapchat) izbila je na prvo mjesto po konzumiranju od strane populacije od 18 do 34 godine, dok je prilikom prethodnog istraživanja bila na poslednjem mjestu. Takođe, aplikacija za komunikacije Telegram se sada ubjedljivo naviše koristi od strane mladih, dok je prije svega sedam mjeseci to bio Vajber (Viber).

“Kada govorimo o cjelokupnom stanovništvu tri četvrtine ispitanika (75,4 odsto) se najčešće informiše putem televizije, dok se 54% njih informiše putem društvenih mreža i 53,6 odsto putem portala. Upoređujući sa rezultatima prethodnog talasa istraživanja, možemo vidjeti da izvori koje građani najčešće koriste, sa ciljem informisa, ostaju isti – sa dominantnom ulogom televizije, društvenih mreža i poratala”, dodaje se u saopštenju.

Ispitanici starosti od 18 do 34 godine najčešće koriste društvene mreže i aplikacije za komunikacije, dok ispitanici starosti od 35-54 godine najčešće koriste portale. Ispitanici stariji od 55 godine najčešće čitaju novine. Ispitanici su, u oba talasa istraživanja, najčešče isticali televeziju kao glavni vid informisanja – 41,2% za prvi talas, i 43,1% za drugi talas. Najmanje korišćen izvor informisanja predstavlja radio – 1,5 odsto za prvi talas i 0,3 odsto za drugi.

“Od društvenih mreža, ispitanici svakodnevno koriste Facebook (40 odsto), Instagram (39,7 odsto) i YouTube (34,7 odsto). TikTok, Snapchat i X (Twitter) su aplikacije koje ispitanici češće koriste danas nego u prvom talasu mjerenja. Ispitanici se o dešavanjima u Crnoj Gori i inostranstvu najčešće informišu putem Facebook-a (38,3 odsto) i Instagrama (30,4% odsto), a najrjeđe putem Snapchat-a (12,6 odsto)”, piše u saopštenju.

Ispitanici ističu da najviše vjeruju informacijama na platformi YouTube – njih 5,7 odstou potpunosti vjeruje – dok u najmanjem broju slučajeva vjeruju informacijama na TikTok-u – 10,4 odsto njih uopšte ne vjeruje. Kada govorimo o aplikacijama za komunikaciju, ispitanici najčešće koriste Viber (73,5 odsto njih koristi ovu platformu svakodnevno) i WhatsApp (5,7 odsto).