19-02-2024

MNPI: Rukovoditi se interesom djece

Štrajk prosvjetnih radnika najviše će pogoditi djecu, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija, dodajući da su uvjereni da će, do pronalaska kompromisa, pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom.

MNPI: Rukovoditi se interesom djece | Radio Televizija Budva

Foto: ilustracija/pexels

Iz MPNI su kazali da žale zbog odluke Sindikata prosvjete o stupanju u štrajk i pozvali sve da se rukovode interesom djece.

“Uvjereni smo da će se doći do kompromisa i da se neće ugroziti prava učenika, koji će biti najpogođeniji ovom odlukom, kao i da će do tada pravo na štrajk biti korišćeno u skladu sa važećim zakonskim okvirom", navodi se u saopštenju MPNI.

Oni su ukazali na pravo djece na redovno školovanje.

"Još jednom pozivamo sve da se rukovode interesom djece i da im omogućimo pravo na redovno školovanje, posebno nakon korona virusa i brojnih prijetnji bombama, zbog čega je u prethodnom periodu dosta toga propušteno”, kazali su iz MPNI.

Oni su naglasili da se rješenja postižu dijalogom, a ne jednostranim akcijama.

“Ministarstvo je tokom cijelog prethodnog perioda, odgovorno pristupilo razmatranju stavova Sindikata i u saradnji sa Ministarstvom finansija i Vladom u cjelini, ponudilo najoptimalniji predlog rješenja po sve strane”, kazali su iz tog Vladinog resora.

Oni su poručili da je poziv na dalji dijalog sa Vladom kucanje na otvorena vrata.

“Uvažavamo sve razumne stavove, ali takođe pozivamo na potrebu razumijevanja pozicije Vlade, koja je u jako kratkom periodu napravila značajne rezultate i intenzivno radi na unapređenju standarda svih građana, uključujući i prosvjetne radnike”, kaže se u saopštenju.

Iz MPNI su kazali da će u srijedu biti organizovan sastanak sa Glavnim odborom Sindikata prosvjete kome će, osim resorne ministarke Anđele Jakšić Stojanović, prisustvovati i premijer Milojko Spajić i minister finansija Novica Vuković.