22-03-2020

Mogući problemi u snabdjevanju kafom

Neki od najvećih svjetskih trgovaca kafom pripremaju se za probleme u lancu distribucije, piše Bloomberg.


Foto: Ilustracija

Do ovoga može doći jer pandemija koronavirusa stvara rizik od zatvaranja luka i ostalih transportnih operacija, prenosi B92.

Iz Volkafea su, na primjer, svojim klijentima već poručili kako se očekuju logistički zastoji koji će biti sve rašireniji u zemljama koje su najveći proizvođači kafe.

Švajcarska Sukafina je tražila od kupaca da naruče svoje zalihe što je prije moguće, kako bi im porudžbine na vrijeme stigle.

Širenje virusa remeti lance snabdjevanja za sve - od nafte do bakra i namirnica, a mnoge zemlje su prijavile i nestašicu rezervoara za namirnice.

Sama pandemija došla je u vrijeme kada su zalihe kafe ionako male, a problem stvara i mogućnost štrajka lučkih radnika u Brazilu, koji je jedan od najvećih proizvođača kafe na svijetu.

Cijene kafe su već skočile 11 odsto u Njujorku, nakon najavljivanja mogućeg štrajka u Brazilu. Kasnije su opale jer je štrajk za sada otkazan, ali su i dalje više 5,6 odsto.

"Određene mjere sigurnosti već su uvedene u mnogim zemljama i postoje određeni zastoji u nekim područjima, a očekujemo da će se to proširiti i na države iz kojih dobijamo najviše kafe", kazali su u Volkafeu.

Proizvođači kaf su za Bloomberg kazali da su veoma zabrinuti da će vladine mjere i nedostatak radnika koji im pružaju osnovnu logistiku stvoriti smetnje kojima će biti teško upravljati.



Izvor: Mina