18-10-2023

Mrvaljević o stručnom osposobljavanju: Prošle godine 2.700 korisnika, u Budvi 550

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora za učešće u Programu stručnog osposobljavanja zvanično je zatvoren u ponedjeljak, a danas od 15 sati počeće prijava visokoškolaca.


Mrvaljević, Printscreen: YouTube/RTV Budva

O tome na koji način oni mogu da se prijave u narednom periodu za Polis je govorila Ivana Mrvaljević iz Ministarstva prosvjete.

Pravo na stručno osposobljavanje imaju lica sa stečenim visokim obrazovanjem koja nemaju radno iskustvo u određenom nivou obrazovanja i na evidenciji su Zavoda za zapošljavanje.

"Visokoškolci se prijavljuju elektronskim putem preko portala e-uprava. Registruju se na sami portal, zatim ukucaju osnovne podatke, ime i prezime, matični broj, naziv fakulteta koji su završili, studijski program, dok prosječnu ocjenu koja je potrebna za prijavljivanje dobijamo iz baze Univerziteta", istakla je Mrvaljević.

Program stručnog osposobljavanja se uspješno realizuje već 12 godina. Ovom prilikom Mrvaljević se osvrnula na brojke sa kojima raspolažu kada je riječ o prošlogodišnjim prijavama.

"Možemo reći da je prošle godine na sami program prijavljeno oko 2.800, a njih 2.700 je dobilo pravo da se stručno osposobe kod željenog poslodavca", dodala je ona.

Javni poziv za poslodavce iz privatnog i javnog sektora na teritoriji Crne Gore je zvanično zatvoren u ponedjeljak. Prošle godine prijavljeno je 16.600 radnih mjesta.

"U Budvi smo prethodne godine imali oko 650 radnih mjesta, dok je 550 korisnika dobilo pravo da se stručno osposobi. Poslodavci su najviše u potražnji za kvalifikacijama iz oblasti ekonomije, prava, IT sektora, turizma... Zanimljivo je istaći da poslodavci traže više radnih mjesta za ta zanimanja nego što je korisnika koji se prijave", ustvrdila je Mrvaljević.

Koordinacioni tim za implementaciju i praćenje Programa uvijek radi analize na osnovu kojih se mjeri uspješnost. Podaci govore da u jednoj banci bude od 10 odsto zaposlenih visokoškolaca koji su bili korisnici Programa.

M.S.