28-08-2023

Na evidenciji budvanskog Biroa rada 662 lica traže posao, Đureinović: Od toga 454 žene i 208 muškaraca

Na evidenciji budvanskog Biroa rada upisano je 662 lica koja aktivno traže posao, 454 žene i 208 muškaraca od čega je, između ostalog sa sedmim stepenom obrazovanja njih 109 nezaposleno kao i dva doktora nauka, kazala je za Polis Savjetnik za posredovanje Slobodnaka Đureinović.


Foto: Printscreen/Ika.photography

U ovom trenutku u agenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi nalaze se 454 žene i 208 muškaraca, kazala je savjetnica za posredovanje Slobodnaka Đureinović.

"Što se tiče strukture stepena stručne spreme, imamo 128 nekvalifikovanih radnika, zatim polukvalifikovanih 24, kvalifikovanih radnika 117, sa završenom srednjom stručnom spremom 250, sa petim stepenom stručne spreme imamo dva, sa šestim 25, sa sedmim stepenom 109 i sa osmim stepenom imamo dva doktora nauka", istakla je za ona.

Na početku ove godine na evidencije je bilo 900 nezaposlenih lica, od januara je bilo zaposleno 423, od toga je na sezonskim poslovima angažovano 184 nezaposlena lica, što je manje 65 u odnosu na prethodnu godinu.

"Najveći broj lica zaposlen je u turističkoj, ugostiteljskoj i trgovinskoj djelatnosti, na poslovima konobara, kuvara, recepcionera, sobarica, pomoćnih radnika, kasira i prodavaca. A to su inače deficitarna zanimanja, tako da je uvijek problem nedostatak te radne snage", kazala je Đureinović.

Poslodavci su iskazali veliko interesovanje za zapošljavanje domaće radne snage, pa su od početka ove godine oglasili 2.338 slobodnih radnih mjesta.

"U istom ovom periodu prethodne godine je raspisano nešto malo više 2.448 slbodnih radnih mjesta, od ukupnog tog broja za sezonske poslove raspisano je 1.425 i to najviše u oblasti usluga smještaja i ishrane, 1.446, zatim, administrativnih i pomoćno-uslužnih djelatnosti 345 i u oblasti trgovine 158", istakla je ona.

Prema stepenu stručne smjene najveći broj radnih mjesta raspisan je za nekvalifikovanu radnu snage 830, zatim za treći stepen stručne spreme 587 i sa srednjom stručnom spremo 547 slobodnih radnih mjesta. Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje u Budvi, nalaze se i konobari, recepcioneri i kuvari koji su bez radnog iskustva u struci ili ne žele da rade taj posao, pa su poslodavci primoraju da zapošljavaju strance.

"Ukoliko ova lica koja se nalaze na evidenciji ne žele da rade taj posao, oni imaju mogućnost da se prekvalifikuju za određeno zanimanje za koje su pokazali interesovanje, odnosno da stiču neke ključne vještine i da na taj način lakše i brzo dođu do zaposlenja", kazala je ona.

Podsjećanja radi na podacima Ministrastva unutrašnjih poslova kao nadležnog za izdavanje dozovla za privremeni boravak i rad stranaca u periodu od 1. januara do 12. juna u Crnoj Gori je izdato 17.828 dozvola za privremeni boravak i rad stranaca. Najviše dozovla za privremeni boravak i rad stranaca izdat je osobama iz Ruske Federacije, Trske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Kosova, Ukrajine i Sjeverne Makedonije.

D.Č.