16-02-2021

U Budvi zaposlena 144 pripravnika, nezaposlenost veća nego prošle godine

Iz poslovne jedinice Bar Zavoda za zapošljavanje, za područje Ulcinja, Bara i Budve, kazali su da je nezaposlenost u odnosu na prošlu godinu porasla od tri do pet procenata. Svi oni koji su se nalazili na evidenciji zaključno sa 28. januarom, a u tom periodu nijesu primali bilo kakvu nadokandu, primiće od Vlade Crne Gore, jednokratnu pomoć od 100 eura.

U Budvi zaposlena 144 pripravnika, nezaposlenost veća nego prošle godine | Radio Televizija Budva

Foto: Preentscreen

Na evidenciji budvanskog Biroa rada u prethondih godinu dana nezaposlenost je gotovo duplirana, kazali su iz budvanskog ZZZ.

U ostalim opštinama na jugu takođe je značajno porasla, kazala je Ivana Boljević samostalna savjetnica za rad sa psolodavcima u ZZZ Crne Gore, poslovna jedinica Bar.

"Ne znači da je samo broj nezaposlenih porastao iz raloga gubitka posla, već se ljudi prijavljuju i na evidenciju iz razloga ostvarivanja prava po osnovu dodjele jednokratne novčane pomoći, iz razloga prekvalifikacija, obuka i stručnog osposobljavanja čiji je deveti krug krenuo od 15. januara ove godine", kazala je Boljević.

Kroz stručno osposobljavanje zaposlen je veliki broj visokoškolaca, a cilj je ne samo sticanje zaposlenosti već i sticanje radnih vještina, na konkretnom radnom mjetsu.

"U opštini Bar zaposleno je 212 pripravnika, u opštini Budva 144 i u opštini Ulcinj 108 pripravnika. Taj trend se iz godine u godinu povećava, tako da je potražnja veća i od starne psolodavaca ali i od nezaposlenih lica", istakla je ona.

Prava na jednokratnu pomoć, imaju lica koja su bila na evidenciji 31. decembra, a koja su ostala aktivna i na dan 28. januar.

"Ta lica će dobiti jednokratnu novčanu pomoć od 100 eura, s tim što se izdvajaju lica koja već primaju novčanu nadoknadu, njih to ne sljeduje, kao ni lica koja primaju materijalno obezbjeđenje i nosioci lične invalidnine. Lica kojima je istekla novčana nadoknada na dan 31. 12, ostvaruju pravo, ukoliko su se nakon tog perioda ponovo javilii na evidenciju i bili aktivni na dan 28. januar. Oni koji to nijesu učinili nemaju to pravo", istakla je Boljević.

Kada je u pitanju starosna struktura lica na evidenciji, uglavnom se prijavljuju mlađi i lica srednje starosne dobi.

D.P