15-09-2018

Na Mamuli će obustaviti radove tokom obilježavanja memorijalnog dana

Kompanija OHM Mamula Crna Gora obustaviće danas pripremne radove na ostrvu Lastavica i u utvrđenju Mamula, tokom tradicionalnog polaganja vijenaca u organizaciji hercegnovskog odbora udruženja boraca NOR-a 1941 – 1945. godine.

Na Mamuli će obustaviti radove tokom obilježavanja memorijalnog dana | Radio Televizija Budva

Boračka organizacija Herceg Novog istakla je saradnju sa kompanijom OHM Mamula. Prema riječima PR savjetnice OHM Mamula Dragane Bećirević lokacija je zvanično zona na kojoj se izvode radovi čime je, prema zakonu, zabranjen pristup neovlaštenim licima, ali će iz pijeteta prema istoriji Lastavice i Mamule, omogućiti održavanje skupa.

"Naša kompanija je uvijek iskazivala volju da poštuje sjećanja na istoriju tvrđave. Upravo je to bio motiv da iniciramo komunikaciju i saradnju sa udruženjem boraca NOR-a iz Herceg Novog i posljednje četiri godine budemo pokrovitelji memorijalnog okupljanja na ostrvu Lastavica. To ćemo učiniti i ove godine", saopštila je Dragana Bećirović, PR savjetnica u OHM Mamula.

Boračka organizacija Herceg Novog istakla je saradnju sa kompanijom OHM Mamula.

"U svim našim prethodnim dogovorima, kompanija OHM Mamula je pokazala volju da nam bude na usluzi i da poštuje naša sjećanja", navodi se u dopisu organizacije boraca koji je upućen menadžmentu.

OHM Mamula će, na zahtjev udruženja boraca, organizovati koordinaciju skupa na ostrvu.

Polaganjem cvijeća u centralnoj kuli u utvrđenju Mamula biće obilježeno 75 godina od kako je rasformiran taj zatvor i 10 godina od pokretanja memorijalnog obilježavanja ovog datuma. Ova okupljanja su pokrenuta 2008. godine.

Pristup tvrđavi Mamula i ostrvu Lastavica od 27. aprila onemogućen je neovlaštenim licima radi čišćenja lokacije i izvođenja pripremnih radova neophodnih kao uvod u planiranu rekonstrukciju objekta koja treba da bude izvedena u skladu sa urbanističko-tehničkim i konzervatorskim uslovima.

Planom restauracije i konzervacijom ostrvo i tvrđava će biti transformisani u hotel&spa visoke klase sa 33 sobe, memorijalnu galeriju, četiri ugostiteljska objekta, klubom za vodene sportove na nemotorni pogon.

Pristup ostrvu i tvrđavi će ostati slobodan.

Sve dosadašnje pripremne aktivnosti na ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula urađene su uz konsultacije sa nadležnim institucijama čiji predstavnici su u potpunosti informisani o statusu i izradi tehničke dokumentacije i boravili su na ostrvu u različitim fazama istraživanja koje sprovodi međunarodni stručni tim kompanije OHM Mamula Montenegro.