10-12-2023

Počinje festival filma o ljudskim pravima

Premijerom dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive večeras će, u Kulturno – informativnom centru (KIC) „Budo Tomović“ u Podgorici, biti otvoren Crnogorski festival filma o ljudskim pravima Ubrzaj 2023.

Počinje festival filma o ljudskim pravima | Radio Televizija Budva

Foto: PCNEN

To je 14. izdanje festivala koji organizuje Centar za građansko obrazovanje (CGO), doprinoseći obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

Autor filma Mamula All Inclusive je Aleksandar Reljić, koji je uz glavnog producenta filma Dragana Gmizića, gost Festivala.

Film je rađen skoro sedam godina, a od septembra 2017. do septembra 2022.godine, snimano je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koje se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u moderni hotelski kompleks.

Festival će, kako je najavljeno, zvanično otvoriti u 20 sati izvršna direktorka CGO-a, Daliborka Uljarević.

Ona će uručiti i godišnje nagrade CGO-a i Festivala za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma u kategoriji organizacija i pojedinaca.

Festival Ubrzaj održava se od danas do četvrtka u Podgorici, u KIC-u „Budo Tomović“, a imaće i paralelna izdanja u Kotoru u utorak i srijedu u kino "Boka” i u Centru za kulturu u Beranama u srijedu i četvrtak.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program i dodatne informacije su dostupni na sajtu ubrzaj.me.