07-11-2023

Nagrada publike za film ,,Mamula All Inclusive“ na Festivalu ,,Slobodna zona“

Dugometražni dokumentarni film ,,Mamula All Inclusive“, autora Aleksandra Reljića, dobio je nagradu publike na 19. izdanju Festivala ,,Slobodna zona“, na kojem je i imao premijeru u Srbiji.


Foto: PCNEN

Dokumentarac ,,Mamula All Inclusive“ realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO). Dodatno, upravo je ideja o filmu predstavljena na Sarajevo Film Festivalu, u okviru True Stories Market, 2017. godine od strane predstavnika CGO-a.

Film je sniman skoro sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, a zabilježeno je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks. Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa svojih devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija, a u filmu se, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima protivi toj odluci i počinje borbu za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

Specijalni gost premijere ovog filma u Srbiji, preciznije u Novom Sadu i Beogradu, bio je i Pero Marković, sin Iva Markovića, a projekcije su pratili i potomci nekih drugih zatočenika logora Mamula.

Film je prethodno svoju regionalnu premijeru imao na Sarajevo Film Festivalu 2023, dok će crnogorska premijera dokumentarnog filma Mamula All Inclusive biti organizovana u okviru Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023, koji organizuje CGO, a tradicionalno počinje 10. decembra. Pored centralnog programa u Podgorici, Festival UBRZAJ ima svoja skraćena izdanja u Kotoru i Beranama, na kojima će, takođe, biti prikazan film Mamula All Inclusive.



(PCNEN)