05-03-2024

„Mamula All Inclusive“ večeras u Budvi, glavni protagonista filma preminuli sugrađanin Ivo Marković

Film „Mamula All Inclusive“ biće prikazan večeras u Modernoj galeriji "Jovo Ivanović" sa početkom u 19h. Nakon uspješne projekcije u Petrovcu publilka u Budvi nestrpljiva je da pogleda film koji budi ponos, emociju ali i ljutnju zbog nepoštovanja istorije i teških stradanje našeg naroda u drugom svjetkom ratu na ostrvu Mamula.



Podsjetimo, film „Mamula All Inclusive“ Aleksandra Reljića, sniman je skoro sedam godina, od septembra 2017. do septembra 2022, a dokumentuje pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koji se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u ekskluzivni hotelski kompleks.


Foto: CGO

Takođe, praćena je i transformacija javnog mnjenja u odnosu na ovaj projekat, iz ugla logoraša Iva Markovića, koji je sa devet godina, tamnovao u tom logoru, pod komandom italijanskih fašista Benita Musolinija. On se u filmu, zajedno sa drugim logorašima, aktivistima nevladinih organizacija i građanima, protivi toj odluci i bori za očuvanje uspomene na nevine žrtve.

„Mamula All Inclusive“ realizovan je uz finansijsku podršku Filmskog centra Srbije, a u produkciji Greenfield Production i koprodukciji Al Jazeera Balkans, kao i manjinskih producenata Core Dox i Centra za građansko obrazovanje (CGO).

J.M.