24-01-2024

Nacrt Prostornog plana do februara na javnoj raspravi

Javna rasprava o Nacrtu prostornog plana Crne Gore (PPCG) počeće krajem januara ili početkom februara, a to nije ranije učinjeno zbog popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Osim toga, priprema ove rasprave je organizacijski i stručno, složen i zahtjevan posao.


Ilustracija, Foto. Pixabay

To su “Vijestima” zvanično kazali iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine kojim rukovodi Janko Odović. Vlada je u oktobru prošle godine usvojila Nacrt ovog strateškog dokumenta a nedavno donijela zaključke, prema kojima će se javna rasprava o ovom Nacrtu, produžiti sa planiranih mjesec na 90 dana.

PPCG definiše namjenu prostora i određuje ciljeve razvoja države a konačnu odluku o njegovom usvajanju ima Skupština. On se detaljnije razrađuje planovima nižeg reda a važeći PPCG, istekao je krajem 2020. godine. Među projekcijama u Nacrtu dokumenta, navodi se da će se do 2040. ukinuti sve deponije za odlaganje otpada, duplirati kapaciteti aerodroma Podgorica i Tivat, osposobiti pet malih aerodroma, utrostručiti broj ležajeva u hotelima sa pet zvjezdica, rekonstruisati Termoelektrana…

“Javna rasprava o Nacrtu prostornog plana nije počela ranije zbog tekućeg popisa, čiji se preliminarni rezultati očekuju 25. januara. Takođe, s obzirom da se desila reorganizacija uprave i da je formirano novo ministarstvo, nova strukura je imala obavezu da se upozna sa strateškim pravcima datim kroz Nacrt koji je utvrđen u prethodnom periodu”, pojasnili su u ovom resoru.

Upitani kada se može očekivati da će predlog PPCG biti upućen Skupštini na usvajanje, iz ovog resora su istakli da će učiniti sve da ovaj dokument bude usvojen prije kraja 2024. godine. Pojasnili su da je način i postupak donošenja planskih dokumenata propisan Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i da se procedure moraju poštovati. Osim toga, dodali su da će nakon izrade, dokument utvrditi Vlada nakon čega će biti dostavljen parlamentu radi usvajanja.

Pojasnili su da se radi o zahtjevnom i složenom poslu i da je potrebno obezbijediti učešće svih opština, onih koji su učestvovali u izradi Nacrta, akademske zajednice, strukovnih udruženja, civilnog i nevladinog sektora, građana…

Kako su kazali, Vlada Dritana Abazovića je odredila da javna rasprava o Nacrtu traje 30 radnih dana, ali je resor zbog značaja dokumenta i njegovog uticaja na ekonomski, socijalni, ekološki i kulturno-istorijski razvoj države, procijenio da rok treba produžiti. Taj zaključak je nedavno donijela Vlada i odredila raspravu u trajanju od 90 dana.

Prvobitni rok za donošenje PPCG-a je bio avgust 2021. godine.

Osim ovog, država je i bez još jednog strateškog dokumenta – Plana generalne regulacije (PGR), koji nije završern do oktobra prošle godine već je rok prolongiran za godinu. Abazovićeva Vlada je tvrdila da zbog toga što nema PGR-a neće doći do blokade i urbanističkog haosa, te da je stav Ustavnog suda da svi planovi važe do donošenja novih.

(Vijesti)