14-11-2022

Nagrade glumcima predstave „Upotreba čoveka“ na 18. Međunarodnom festivalu glumaca u Nikšiću

Na 18. Međunarodnom festivalu glumca u Nikšiću, žiri u sastavu Tanja Bošković, predsjednica, i Tanja Perišić i Slaviša Ćurović, članovi, donio je odluku da nagradu za glavnu žensku ulogu primi Marta Bereš za ulogu Vere Kroner u predstavi "Upotreba čoveka" u režiji Borisa Liješevića, koprodukciji JU „Grad teatra” Budva, Novog tvrđava teatra, Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színház i East West centra iz Sarajeva.

Nagrade glumcima predstave „Upotreba čoveka“ na 18. Međunarodnom festivalu glumaca u Nikšiću | Radio Televizija Budva

Foto: Grad teatar

U obrazloženju ove odluke žirija navodi se sledeće:

"Nadahnuto, poletno, veselo, bodro i umjetnički je nosila izuzetno teško breme tragične heroine, te sa nesebičnom snagom, efikasnim sredstvima donijela vjerovanje svakog gledaoca da je pred nama najbolje realistično pozorište u maniru Stanislavskog. Ova borba da se pokaže cio aspekt sredstava i hrabrost da se ogoli sopstvena ličnost zarad uloge je put koji mladi glumci treba da slijede i nastave".

Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu pripala je Dušanu Vukašinoviću za ulogu Milinka Božića u istoj predstavi.

"Igrajući na ivici komičnog i patetičnog, mladi glumac Vukašinović u izvođenju u predstavi ‘Upotreba čoveka’, po tekstu Aleksandra Tišme, a u režiji Borisa Liješevića glumačke ekipe Novosadskog pozorišta, donio je neophodnu snagu, ali i snalažljivost da se, sa uvjerenjem u izgovoreno, približi najviše moguće realizmu i time pokazao da mlad glumac mora slijediti put istine", navodi se u obrazloženju žirija, sopšteno je iz pres-službe “Grada teatra”.