10-06-2019

Nakon serije turisti hrle u Černobilj

O popularnosti serije “Černobilj” sa svega pet epizoda i jednom sezonom ne treba trošiti mnogo riječi. Sve je već rečeno-HBO-ovo djelo čija se radnja vrti oko zastrašujuće i jedne od najvećih nuklearnih katastrofa u ljudskoj istoriji, popelo se na prvo mjesto IMDb liste najbolje ocijenjenih serija svih vremena.

Nakon serije turisti hrle u Černobilj | Radio Televizija Budva

Da ne govorimo o tome da su ljudi koji nijesu pretjerani filmofili naprosto oduševljeni ovom serijom. Koliko ste puta samo zatekli sebe da u posljednjih mjesec dana “guglate” nešto o katastrofi u Pripjatu i Černobilju, bilo da su to fotografije napuštenog grada, pomenute fabrike, čuvenog ringišpila, a i samih posljedica radijacije što je uznemiravajuće vidjeti?

Zahvaljujući seriji, svijet zna za Alekseja Ananenka, Valerija Bezpalova i Borisa Baranova-trojici hrabrih radnika koji su rizikovanjem svog života spasli milione života u Evropi. Naravno, tu je i Valerij Legasov, ruski naučnik koji je zadužio cijelo čovječanstvo u saniranju štete nastale nakon eksplozije.

Režiseri i scenaristi su se pobrinuli da serija dobije i čistu desetku što se tiče autentičnog prikazivanja svega što se desilo u Ukrajini, a posebno su obratili pažnju i na izglede stvarnih likova koji su potpuno identični sa glumcima.A nakon planetarnog uspjeha serije i vlasnici turističkih agencija zadovoljno trljaju ruke. Posjete ukrajinskim gradićima porasle su za nešto više od 40 odsto, a turisti mogu da vide, kao što serija i pokazuje-Černobilj je i dalje mjesto velike tragedije, tuge i bola.

Uistinu, turističke posjete Černobilju počele su kasnih devedesetih, ali interesovanje zasigurno nikad nije bilo ovako veliko. Ipak, zbog specifičnosti situacije i brojnih rizika postavljena su brojna pravila kojih je potrebano da se pridržavaju svi. U gradove ne smiju ući mlađi od 18 godina, morate ući sa dugim rukavima i ne smijete ponijeti nijedan predmet iz Černobilja.

Posebna atrakcija u Černobilju, za sve one koji žele da ga posjete, jeste dječji park-simbol prekinutog i tužnog djetinjstva brojne djece.


Ipak, da sve ne bi bilo tako idealno tu su i dežurni kritičari. Jedan dio publike smatra da bi serija bila još ubitačnija da je snimana na ruskom jeziku, a drugi tvrde da je u pitanju američka propaganda i plan da se Sovjetski savez predstavi u ružnom svjetlu.


Tako je jedna ruska televizijska mreža najavila da će snimati svoju verziju serije “Černobilj”, koja će biti zasnovana na pretpostavci da je CIA poslala agenta u Černobilj kako bi izvršio sabotažu. Rusi tako planiraju da naprave svoju televizijsku verziju ove priče koja će biti zasnovana na teorijama zavjere.

Do tada, možda HBO krene sa snimanjem druge sezone?

S.Bošković, CDM