30-03-2021

Nakon skoro dvomjesečne pauze mališani ponovo u vrtićima

Nakon pauze koja je trajala skoro dva mjeseca, budvanski mališani od juče ponovo idu u vrtić. U pet vaspitnih jedinica JPU "Ljubica Jovanović Maše" prvog dana došlo je ukupno 350 od 1.270 upisanih vrtićana, koji su bili raspoređeni u 39 grupa, kazala je za naš portal vaspitačica Vesna Jovanović.

Nakon skoro dvomjesečne pauze mališani ponovo u vrtićima | Radio Televizija Budva

Foto: Portal RTV Budva

"Mi smo taj broj imali i u vrijeme nakon pojave koronavirusa. Jedno vrijeme smo imali čak i manje. Početkom februara broj se počeo povećavati i onda je uslijedilo zatvaranje. Djeca su bila radosna što su danas krenula u vrtić, sem jaslica. Njima je ta pauza ipak značila, pa su malo teže podnijeli odvajanje od roditelja. Starija djeca su zadovoljna, uželjela su se i drugara i vaspitača i malo drugačijeg okruženja od kuće", rekla je naša sagovornica.

S obzirom na prisustvo djece u vaspitnim jedinicama, ona dodaje da nije teško uskladiti rad sa važećim epidemiološkim mjerama. Kao uzrok manjeg interesovanje za dolazak u vrtić Jovanović ističe sljedeće:

"Neko nije dolazio iz straha od virusa, mnogo ljudi je ostalo bez posla pa nemaju uslova i mogućnosti da djecu šalju u vrtić. Gledali smo da sve organizujemo da ne bude previše djece i da mogu da se ispoštuju sve važeće mjere."

Podsjetimo, zbog složene zdravstvene stiuacije na području Budve, svi vrtići bili su zatvoreni od 11. februara. U odnosu na taj period, zvanični podaci pokazuju da je došlo do slabljenja epidemije te je broj oboljelih od koronavirusa u našem gradu sada više od deset puta manji.

Ako bi se epidemija uspjela u potpunosti staviti pod kontrolu, to bi se, pored ostalog, pozitivno odrazilo i na veći broj mališana u vrtićima.


M.S.