29-07-2020

NASA objavila novu fotografiju Saturna

Habl spejs teleskop (Hubble Space) snimio je početkom jula novu, izuzetno bistru sliku Saturna.

NASA objavila novu fotografiju Saturna | Radio Televizija Budva

Ono što Saturn već na prvi pogled razlikuje od drugih planeta su njegovi prstenovi, najveći i najsjajniji u našem Sunčevom sistemu.

Prostiru se na 280 hiljada kilometara od same planete, i široki su toliko da na njih može stati šest planeta velikih kao Zemlja. Ipak, čini se da Saturn neće zauvijek tako izgledati, s obzirom na to da su naučnici još 2018. godine došli do zaključka da gubi svoje prstenove.

Tim stručnjaka došao je do zaključka da planeta ostaje bez svojih prstenova brže nego što se ranije mislilo. Saturnovi prstenovi se sastoje od čvrstih materijala koji se polako dezintegrišu i od komada leda.

Materijal se na planetu spušta u obliku kiše, a samo u jednoj sekundi padne oko deset hiljada kilograma materijala iz prstenova.

Na raspadanje materijala najviše utiče Sunčevo UV zračenje i sudari s manjim meteorima. Kad se dogodi sudar, komadi leda se pretvaraju u tečnost, na koju potom djeluje magnetno polje Saturna, pa tako stvorena materija pada na planetu i sagorijeva u njegovoj atmosferi.

Osim veličanstvenog prizora Saturna, ova fotografija će pomoći sačuvati prstenove u arhivi. Procjenjuje se da će Saturnovi prstenovi nestati u sljedećih 100 miliona godina, piše portal Geek.hr