09-08-2020

Neophodno da naučimo da živimo s neizvjesnošću

Ljudi najteže podnose neizvjesnost u vezi sa virusom korona i to što niko ne zna koliko će ova situacija trajati. Neophodno je da naučimo da živimo sa neizvjesnošću najuspješnije moguće, poručila je Milena Raspopović, psihološkinja Kliničkog Centtra Crne Gore (KCCG).

Neophodno da naučimo da živimo s neizvjesnošću | Radio Televizija Budva

Ona je, gostujući u Jutarnjem programu TVCG, istakla da je najveći izazov je što je ovo potpuno nova situacija za sve nas.

"Za psihologe je najizazovnije da razlučimo šta je uticaj korone, a šta je već postojalo u pojedincu, pa je uticaj korone učionio da to ispliva na površinu. Uoubičajeni tok reakcije na krizu je prvo šok, potomfaza kada razvijamo svijest o situaciji i kada se javljaju te negativne emocije poput straha, napetosti, i nakon toga bi trebalo do dođe do faze razrješenja", navodi Raspopović.

Ona ističe da problem nastaje kada ne dođe do adekvatnog razrješenja, pa kriza bude okidač za određene psihološke probleme.

Linija podrške građanima u doba epidemije- 155, navodi Raspopović, pokazala se jako korisna.

"Imali smo pozitivan fidbek, a dominanatni problemi pozivalaca bili su iz domena anksioznosti, depresivnost povodom socijalne deprivacije, usamljenost..."

Savjet psihološkinje je da fokus postavimo na ono što možemo da postignemo o ovom periodu.

"Preporučljivo je da fokus sa onog što ne možemo prebacimo na aktivnosti koje možemo i da se trudimo da živimo što kvalitetnije u datim okolnostima jer je ova situacija naša realnost", zaključila je ona.