24-03-2024

Nepisana pravila u ženskom društvu

Nepisana pravila u ženskom društvu mogu biti važan dio podrške i zajedništva među ženama. Iako se ova pravila ne mogu naći u formalnim zakonima ili pravilnicima, često igraju ključnu ulogu u održavanju pozitivnih međuljudskih odnosa i podršci unutar malih ženskih zajednica.

Nepisana pravila u ženskom društvu | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pixabay

Društveni normativi i očekivanja, koja često postoje u ženskom društvu, iako nisu formalno zapisana, mogu varirati u različitim kulturama i društvenim grupama.

Žene često teže da budu podrška jedna drugoj u različitim situacijama, kao što su emotivni i porodični problemi ili poslovni izazovi.

Nepisana pravila često podrazumijevaju i poštovanje privatnosti drugih žena i izbjegavanje tračeva ili ogovaranja. Diskrecija, povjerljivost i iskrenost su često cijenjene osobine u ženskim zajednicama, mada u životu ne biste smjeli da lažete samo dvoje ljudi - advokata i ljekara.

Kodeks ponašanja među ženama često podrazumijeva empatiju i saosjećanje prema drugim ženama, kao i prema njihovim životnim iskustvima i problemima. Podsticanje samopouzdanja kod drugih žena i međusobna podrška od žene ženi u postizanju ciljeva i ambicija, može biti ključna kad žena ne vjeruje u svoje sposobnosti.

Pored fer i lijepog ponašanja, kao i osnovnih ženskih grešaka koje se kose sa bontonom, kao što su, na primjer, ismijavanje tuđeg smijeha, zbog toga kako zvuči ili kako osoba izgleda dok se smije, komentarisanje tuđeg izgleda, tijela, frizure i neadekvatne odjeće, savjeti koje bi žene trebalo da obavezno uvrste u svoja nepisana pravila su i da ne dozvolite prijateljima da vas voze pijani, ne slušate muziku na zvučnicima u javnosti, već da koristite slušalice, da ne listate lijevo i desno ako vam neko pokaže fotografiju na svom mobilnom telefonu i ne gledate druge fotografije.

„Djevojke sa Redita, koja nepisana pravila među ženama znate i primjenjujete?”, pitala je jedna članica na forumu i uspjela da dobije više od 30 hiljada pozitivnih glasova i 7,8 hiljada komentara, u kojima su raspravljali o najvažnijim pravilima i nepisanom kodeksu ponašanja među djevojkama i ženama.

Pravila koja su se najviše istakla su da žene međusobno uvijek treba da se štitite i paze jedna na drugu, kao i da uvijek treba pomoći drugoj ženi za koju vam se učini da je u nevolji: ako joj nešto veoma treba pomozite joj, kada ste u izlasku, pazite na pića vaših prijateljica, da im neko nešto ne ubaci; ako vam priđe žena koja se pravi da vas poznaje, ništa ne pitate, samo nastavite da igrate njenu igru; kad spazite „pogled” koji vam je prijateljica uputila, krećete u akciju spašavanja; nijedna žena ne ostaje sama u klubu, zajedno ste došle, zajedno i odlazite; ako primijetite da neko napada ili gnjavi ženu u blizini, uvijek joj prilazite kao da se poznajete i izvlačite je iz neugodne situacije; ako je vaša prijateljica u vezi u kojoj je na bilo koji način maltretirana, dajete joj jasno do znanja da je uvijek dobrodošla kod vas; ne objavljujete zajedničke fotografije ako se sve prikazane dame s time ne slažu.

Ako saznate da vašu prijateljicu vara muž ili dečko - kažete joj to prvom prilikom; nema muvanja sa bivšim momcima vaših prijateljica, ako vam se prijateljica vrati bivšem, podržite je, ali joj iskreno recite što mislite o tome; ako vidite djevojku da radi nešto zbog čega bi sljedećećeg dana mogla zažaliti, priđete joj i pitate je da li je dobro i treba li joj pomoć.

Uvijek pružite utjehu ženi koja plače. Nosite sa sobom tablete protiv bolova, nikad ne znate kome bi hitno mogle zatrebati.

Opšte nepisano pravilo glasi i da ako primijetite nešto u vezi prijateljice što nije u redu, a može se popraviti u roku od dva minuta, recite joj i pomozite joj da to popravi. Ako se ne može popraviti za kratko vrijeme, bolje je da prećutite, jer će se ona osjećati loše, a ništa ne može učiniti.

(Politika)