01-12-2022

NTO CG: Turizam će kreirati 126 miliona radnih mjesta u narednoj deceniji, privatno-javno partnerstvo krucijalno, poručeno na Globalnom samitu WTTC u Rijadu

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković Marković učestvovala je na 22. Globalnom samitu Svjetskog Savjeta za turizam i putovanja WTTC, od 29. novembra do 1. decembra u Rijadu.


Foto: NTO

Kako je saopšteno iz NTO, globalni turistički lideri istakli su važnost partnerstava vlada u stvaranju „sigurnije, otpornije i održivije budućnosti“ za sektor turizma tokom otvaranja panel sesija.

Samit na temu „Putovanja za bolju budućnost“ otvorio je ministar turizma Saudijske Arabije NJ.E. Ahmed Al-Khateeb, koji je istakao da će turizam stvoriti 126 miliona radnih mjesta u narednoj deceniji.

„Ovdje u Rijadu, okupili smo više ministara turizma i izvršnih direktora nego ikada ranije. Uhvatimo ovu priliku i iskoristimo je mudro. Partnerstvo u javnom i privatnom sektoru mora biti na prvom mjestu da bi se pokrenule akcije koje će koristiti svima”, rekao je ministar.

Predsjednica i izvršna direktorica WTTC Džulija Simpson istakla je da je ovaj događaj okupio najmoćnije lidere na svijetu iz oblasti turizma i putovanja kako bi diskutovali obezbijedili dugoročnu budućnost sektora, što je od presudne važnosti za ekonomije, poslove i životni standard širom svijeta.

Ministar investicija Saudijske Arabije NJ.E. Khalid Al-Falih ocijenio je da turizam „utiče na sve aspekte ekonomije“ od zdravlja do inovacija.

„Vidjeli smo tokom pandemije da ako sektor turizma izgubi, svi gube. Efekat prelivanja je prilično nevjerovatan. To je dio naše diversifikacije i mi ulažemo u to za veće dobro”, istakao je Al Falih.U panel sesijama učestvovali su globalni turistički lideri, uključujući Zuraba Polikašvilija generalnog sekretara Svjetske turističke organizacije UNWTO, Eduarda Santandera, izvršnog direktora Evropske komisije za putovanja ETC, Entonija Kapuana, generalnog direktora kompanije Marriott International, kao i Van Ki Muna bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih Nacija i Terezu Mej bivšu premijerku Ujedinjenog Kraljevstva i druge.

Tokom samita, direktorica NTOCG Ana Tripković Marković i direktorica Crnogorskog kongresnog biroa Aleksandra Maksimović sastale su se sa visokim predstavnikom Turističke organizacije Saudijske Arabije (Saudia Tourism Authority) Anasom Al Šerifijem, potpredsjednikom za Marketing za Evropu i Ameriku, sa kojim su razgovarale o mogućnostima za saradnju prije svega u pogledu promocije, a imajući u vidu direktan let kompanije Flynas iz Rijada za Tivat koji je najavljen i za narednu godinu, a koji omogućava bolji turistički promet između dvije zemlje.

Takođe, tokom intervjua za zvanične kanale STA, Tripković Marković predstavila je Crnu Goru kao atraktivnu turističku destinaciju za Saudijce.

“Učešće na samitu bila je i prilika da se predstavnici NTOCG kao i turističkih agencija iz Crne Gore koje su učestvovale na samitu, strateški partner NTOCG Gold Travel i agencija Trip Travel, sastanu sa predstavnicima turoperatora iz rastućeg regiona Bliskog Istoka i razgovaraju o mogućnostima za organizovano dovođenje turista u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Globalni samit WTTC-a je najuticajniji događaj u oblasti putovanja i turizmu, a ovogodišnji samit čiji je domaćin Saudijska Arabija je najveći samit ikada budući da je okupio skoro 3000 delegata iz 140 zemalja učesnica.