26-02-2024

NVO Serdar: Uspješno realizovan festival „Naše ognjište”

Drugi festival “Naše ognjište” uspješno je organizovan u Parohijskom domu crkve Sveti Toma u Bečićima tokom prethodna tri dana.


Foto: NVO Serdar

Organizator festivala, NVO Serdar, saopštio je da je isti održan uz blagoslov oca Petra Cerovića i podršku crkvene opštine Bečićke Dejana Andrića

Festival je otvorio konzul – žeran Republike Srbije u Crnoj Gori Mićo Rogović koji je podržao manifestaciju, ukazujući na značaj samog ognjišta kroz istoriju.

Prvog dana festivala prisutnima se predstavila književnica Tatjana Kuljača, autorka romana u „Inat svih”, publicista Nebojša Rašo i Ranko Pavićević sa knjigom (PO)ETIKE(TE) jednog vremena.



Drugog dana festivala održana je akademska tribina na temu istorija, tradicija i kultura, a svoje učešće su uzeli akademik srpske razvojne akademije Salih Selimović, Budimir Aleksić i Ivan Radulović iz Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore.

Publika je treće večeri uživala uz promocije dvije nove knjige srpskog epskog pjesnika Slavka Peroševića: „Epika je čuvar srpske duše” i „Nema nazad iza je Srbija”.

“Dok prva knjiga obrađuje velike istorijske teme i ličnosti iz starije istorije, druga je prvenstveno okrenuta novijim ratnim zbivanjima na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj”, ističu u NVO Serdar.

Kroz ove dvije knjige Perošević se u svom prepoznatljivom stilu vraća klasičnim epskim temama na najljepši mogući način.

„U prvoj knjizi od 335 strana, noseća pjesma Epika je čuvar srpske duše, nas kroz hiljadu stihova u desetercu vodi stazama drevnih vremena i daje osvrt na skoro sve vodeće srpske istorijske ličnosti iz svih sfera života”, navodi se u saopštenju i dodaje da nas ona podsjeća na velike ratnike, državnike, pisce i pjesnike, guslare i sveštenike, na sve one koji su svojim djelom stekli časno ime u srpskoj epici.

Publika je tokom večeri uživala u izvođenju guslarskih pjesama Milenka Kalezića, Milana Dašića i Gorana Perovića Cuce.

Ispred NVO Serdar obratio se predsjednik udruženja Predrag Parapid, ističući da ništa nije unijelo u svaki dom “toliko ljubavi, mira, strasti, sna i radosti, spokoja i odanosti, kao ognjište.

“Festival “Naše ognjište” postaje istinski simbol okupljanja i promocije tradicije”, poručio je on.