06-10-2021

Obaviti pripreme za evidentiranje prometa po najnovijoj verziji fiskalnog servisa

Uprava prihoda i carina zamolila je sve obveznike fiskalizacije da do 11. oktobra obave sve neophodne pripreme u poslovnom okruženju za adekvatno evidentiranje prometa putem fiskalnog servisa po verziji v5.

Obaviti pripreme za evidentiranje prometa po najnovijoj verziji fiskalnog servisa | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz Uprave su objasnili da je sistem elektronske fiskalizacije koji je u punoj primjeni od početka godine, je u cilju nesmetanog rada obveznika fiskalizacije i ispunjavanja zahtjeva svih različitih industrija, odnosno privrednih subjekata u poslovanju prilikom elektronske fiskalizacije računa, unapređivan, odnosno unapređivan je fiskalni servis u prethodnom periodu do verzije 5 (v5), te se trenutno fiskalizacija računa obavlja putem fiskalnog servisa verzije 4.2 (v4.2).

Najnovija verzija fiskalnog servisa po specifikaciji v5, za koju su blagovremeno objavljene funkcionalna i tehnička specifikacija na portalu za objavu svih informacija koje se odnose na elektronsku fiskalizaciju https://upravaprihoda.gov.me/rubrike/aktuelnosti/232806/Sve-o-ELEKTRONSKOJ-FISKALIZACIJI-na-jednom-mjestu.html je dostupna i na produkcionom i na testnom okruženju od 25. maja.

“Razlika između testnog i produkcionog okruženja je u načinu validacije zaprimljenih računa (xml poruka) na način da je trenutno na produkcionom okruženju validacija postavljena po verziji v4.2 dok je na testnom okruženju isključivo po verziji v5”, rekli su iz Uprave.

Budući da je u tehničkoj i funkcionalnoj specifikaciji navedeno da će se validacija po verziji v5 servisa vršiti i na produkcionom okruženju od početka oktobra, a obzirom na okolnosti predočene od privrednih subjekata u smislu pripreme za prelazak na slanje računa fiskalnim servisom po verziji v5, Uprava prihoda i carina donijela je odluku da se prolongira rok za implementaciju validacije računa po verziji v5 za 11. oktobar, od kada će se moći koristiti fiskalni servis isključivo po verziji v5.