22-12-2020

Od danas nove mjere: Tokom praznika obustava saobraćaja, zabranjena organizovanja dočeka, zabrana izlazaka...

Ministarstvo zdravlja donijelo je nove mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Mjere važe od danas i njima je između ostalog zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i zatvorenom.

Od danas nove mjere: Tokom praznika obustava saobraćaja, zabranjena organizovanja dočeka, zabrana izlazaka... | Radio Televizija Budva

Foto: Ilustracija

“Tokom vjerskih praznika (noć između 24. i 25. decembra 2020, noć između 5. i 6. januara, kao i noć između 6. i 7. januara 2021. godine) dozvoljava se izlazak iz objekata stanovanja radi prisustvovanja tradicionalnim vjerskim obredima pod već definisanim uslovima za boravak u vjerskim objektima i za vrijeme vjerskih obreda na otvorenom”, navodi iz Ministarstva zdravlja.

Takođe, zabranjeno je organizovanje svih stručnih i naučnih skupova (seminara, kongresa i sl.) u periodu 28.12.2020 11.01.2021.godine. Izuzetak su prijavljeni javni skupovi do 25 osoba, u trajanju ne dužem od 60 minuta, kao i uz pridržavanje mjera fizičke distance od 2m, nošenje maski i uz korišćenje megafona i transparenata, bez uzvikivanja.

Stranim državljanima je za ulazak u Crnu Goru potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Novim mjerama je zabranjen putnički međugradski saobraćaj od petka u 22 sata do pet ujutru u ponedjeljak, kao i za dane 24, 25, 30. i 31. decembar, i prvi, drugi, šesti i sedmi januar.

Na snazi će i dalje biti zabrana izlaska od 22 sata do pet ujutru.

Prema novim mjerama, vjerske obrede uz prisustvo vjernika na otvorenom potrebno je obavljati tako da se "obezbijede najmanje četiri kvadratna metra uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske i održavanje distance od dva metra uz zadržavanje ne duže od 30 minuta."

Sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice, najviše 10 osoba uz obavezno pridržavanje mjera pravilnog nošenja maske.

Zabranjen je rad noćnih klubova/barova i diskoteka.

"Rad ostalih ugostiteljskih objekata izuzev hotela organizovati u terminu od 07:00 - 20:00; osim za dane 24,25 ,30 i 31.12.2020 kao i 01,02, 06, 07 i 08.01.2021. godine kada je dozvoljeno samo pružanje usluga dostave hrane (ketering)."

Rad hotela potrebno je organizovati na poseban način za dane 24, 25, 30. i 31. decembra kao i prvog, drugog, šestog, sedmog i osmog januara.

- Omogućava se rad hotelskih restorana samo za goste hotela od 07 – 16 časova u skladu sa važećim preporukama za pružanje usluga u restoranima tokom epidemije COVID-19 . Nakon ovog perioda moguće je koristi usluge “room“ servisa.

- Zabranjen je rad bazena i spa centara za navedene datume.

- Zabranjen je zabavno-muzički program za navedene datume.

- Zabavno muzički program van navedenih datuma moguće je organizovati u terminu sedam do 20 sati uz poštovanje važećih preporuka koje je izradio Institut za javno zdravlje .

Zabranjeno je izdavanje smještajnih jedinica (vikendice, stanove i slično) za više od dvije osobe, osim članovima zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Zabranjen je rad dječijih igraonica, a mjera se, kako je pojašnjeno, odnosi na igraonice koje posluju samostalno ili u okviru tržnih centara.

Dozvoljen je rad skijališta, pod sljedećim uslovima:

- održavanje fizičke distance od dva metra (prilikom čekanja u redu i sl.)

- nošenje maski ili skijaških kapa koje prekrivaju nos i usta

- žičaru je moguće koristiti na način da u jednoj skijaškoj korpi bude samo jedna osoba, izuzev za šestosjede kada jednu korpu mogu koristiti dvije osobe pod uslovom da sjede na najudaljenijim pozicijama u korpi, ili da se radi o članovima jednog domaćinstva kada je moguće iskoristiti maksimalan kapacitet skijaške korpe.

Kada je u pitanju rad fitnes centara i teretana, vlasnici su sada obavezni da na ulazu jasno definišu broj osoba koje mogu da borave u objektu. Radno vrijeme je od pet do 18 sati.

Mjere će važiti do 11. januara 2021. godine.


Izvor: Vijesti