02-09-2020

Od oktobra još tri dvojezična odjeljenja prvaka

U školskoj 2020/21. godini biće otvorena još tri nova dvojezična odjeljenja prvaka u osnovnim školama, čime će se broj odjeljenja u kojima se nastava odvija na dva jezika popeti na 15.



“U ovoj školskoj godini dvojezičnu nastavu ponudile su osnovne škole ‘Sutjeska’ iz Podgorice, ‘Radomir Mitrović’ iz Berana i ‘Stefan Mitrov Ljubiša’ iz Budve, a odjeljenja će se formirati u zavisnosti od interesovanja djece i roditelja” kazala je Dnevnim novinama savjetnica u Ministarstvu prosvjete zadužena za CLILL projekat Majda Mulić.

Iako se engleski jezik izučava kao predmet od prvog razreda osnovne škole, Ministarstvo prosvjete je u okviru reforme obrazovanja, kaže Mulić, mapiralo i u prethodnim godinama unapređivalo one segmente obrazovanja koji će djeci pružiti znanja i vještine potrebne u 21. vijeku.

“Među njima je svakako poznavanje stranih jezika, a poseban naglasak je stavljen na engleski. Prije tri godine pilotirali smo projekat dvojezičnog tipa nastave u četiri odjeljenja pravaka. Sa rastom interesovanja, broj odjeljenja i škola koje nude ovakav program se proširio, te za sada imamo 12 odjeljenja širom Crne Gore u kojima se odvija nastava na dva jezika”, podsjetila je Mulić.

Projekat dvoj ezičnih odjeljenja je, dodaje, prije tri godine počeo u školama “Mirko Srzentić” u Petrovcu, “Olga Golović” i “Luka Simonović” u Nikšiću i “Maksim Gorki” u Podgorici.

“Zavod za školstvo je posjetio ove škole, kada su analizirana po dva časa, i to tako što je nastava svakog predmeta, izuzev fizičkog vaspitanja, opservirana po dva puta. Takođe su obavljeni razgovori sa upravom škole i nastavnicima. Kako je navedeno u izvještaju ovim povodom, projekat je bio pozitivno iskustvo kako za školu, nastavnika razredne nastave i nastavnika engleskog jezika, tako i za učenike i njihove roditelje”, kazala je Mulić.

Nakon toga je, kaže, počela primjena ovog programa školske 2018/2019. godine u još četiri škole “21. maj” u Podgorici, “Radomir Mitrović” u Beranama, “Nedakusi” u Bijelom Polju i “Radojica Perović” u Podgorici, gdje se takođe pokazao izuzetno pozitivnim.

Nakon završenog projekta, kaže Mulić, nastavlja se sa ovim programom, pa je od septembra školske 2019/20. godine nastava na dva jezika proširena u još četiri škole “Sutjeska” u Podgorici, “Rifat Burdžović-Tršo” u Bijelom Polju, “29. novembar” u Dinoši i “Mileva LajovićLalatović” u Nikšiću.

S obzirom na to da je sve teklo po planu, i za narednu 2020/21. školsku godinu, kazali su iz Ministarstva, bio je raspisan poziv za nastavnike za izvođenje nastave na engleskom jeziku.

Nastavnici su se prijavljivali, prošli predviđene obuke i spremni su za, kako se navodi, nova odjeljenja prvaka u dvojezičnim odjeljenjima u OŠ “Sutjeska” iz Podgorice, OŠ “Radomir Mitrović” iz Berana i OŠ “Stefan Mitrov Ljubiša” iz Budve.

Širenje dvojezičnih odjeljenja, u Ministarstvu vide kao pokazatelj da je značajno interesovanje za ovakav vid nastave, ali i njen kvalitet, te da ovakav koncept predavanja zaista ima efekta.

“Glavni ciljevi ovog pristupa su razvijanje pozitivnog stava prema učenju jezika i jačanje samopouzdanja pri izražavanju na stranom jeziku. Svrha je takođe da se kroz korišćenje engleskog jezika u nastavi nejezičkih pedmeta razvije svijest kod djece o tome da je to sredstvo za komunikaciju, a ne samo predmet iz koga je potrebno dobiti ocjenu”, objasnila je Mulić.

Ona je pojasnila da se u odjeljenjima u osnovnim školama u kojima se realizuje ovaj pristup samo dio nastave izvodi na engleskom jeziku, kako bi djeca postepeno usvajala znanja.

“Aktivnosti u kojima se koristi engleski jezik traju od pet do 10 minuta po času. Na taj način učenici usvajaju ključne pojmove nastavnih predmeta na engleskom jeziku. Kada je riječ o srednjoj školi, veći dio časa se odvija na engleskom jeziku” kazala je Mulić.

Da bi nastavnici mogli da predaju ovaj vid nastave, potrebno je, kaže, da steknu CLIL sertifikat, tačnije da prođu četvoromjesečnu obuku ili kurs.

“CLIL Essentials kurs predstavlja osnovni kurs za izvođenje nastave na engleskom jeziku. Autor kursa je Odjeljenje Britanskog savjeta za obuku i razvoj nastavnika u Londonu. Pohađaju ga nastavnici širom svijeta koji rade u bilingvalnim školama ili u međunarodnim školama u kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku”, pojasnila je Mulić.

Sadržaj kursa je, dodaje, osmišljen tako da ga vodi trener/moderator koji je licenciran od strane Britanskog savjeta po međunarodnim standardima.

“Materijali koji se koriste su sa Univerziteta u Kembridžu koji su specijalno kreirani za CLIL program. Kurs se sastoji od 20 modula, koji obezbjeđuju praktične strategije za nastavu drugih predmeta na engleskom jeziku. Svaki modul traje oko 2,5 sata intenzivnog rada”, zaključila je Mulić.




Izvor: Dnevne novine