15-06-2023

Od ponedjeljka meteorološki ljeto

Do nedjelje ćemo, ističe, svakodnevno imati vremenske prilike praćene kišom, s tim što nas danas očekuju kratkotrajno obilne padavine

Od ponedjeljka meteorološki ljeto | Radio Televizija Budva

Ilustracija, Foto: Pexels

- U dužem vremenskom periodu imamo i imali smo nestabilne vremenske prilike sa učestalom pojavom kiše. Gotovo svakodnevno popdne imamo lokalne pljuskove sa grmljavinom, posebno u kontinentalnim oblastima. Ovakve situacije su tipične, karakteristične i svojstvene za jun, ali za sjeverni dio Crne Gore i u pravcu centralnih planinskih oblasti, kazao je za portal “Dan” meteorolog Branko Micev.

– Za južni i centralni dio ovo nije tipična situacija i značajno odstupa od neke klimatske normale, da u ovom periodu budu svakodnevne kiše, dok je uobičajeno za sjeverni dio. Za sjever Crne Gore je to karakteristično i najveća je učestalost kiše – istakao je Micev.

On ističe da nas od do nedjelje očekuju i dalje nestabilne vremenske prilike – kiša, pljuskovi sa grmljavinom.

– Na području Crne Gore danas se očekuju prilično i jako nestabilne vremenske prilike sa burnim razvojem grmljavinskih oblaka i očekuju se lokalno, naročito na jugu, odnosno na jugozapadu regiona – Orjena, Cetinja, zapadno od Nikišića – moguće su obilne kratkotrajne padavine i moguće su određene posljedice zbog velike količine kiše. Kratkotrajno moguće olujne grmljavinske nepogode – grad, olujni vjetrovi, zbog direktnog udara olujno grmljavinskih oblaka. Znači nestabilne vremenske prilike sa uslovima za kratkotrajne olujne nepogode i mogući bujični problem u određenim lokalitetima, posebno karakteristično za jugozapadni dio Crne Gore – kazao je Micev.

Kada su u pitanju temperature, Micev kaže da će one sjutra i preksjutra imati tendenciju kratkotrajnog pada i nestabilne vremenske prilike do nedjelje. Do nedjelje ćemo, ističe, svakodnevno imati vremenske prilike praćene kišom, s tim što nas sjutra očekuju kratkotrajno obilne padavine.

– Na osnovu prognostičkog materijala, od ponedjeljka očekuje nas stabilizacija vremenskih prilika i osjetno toplije vrijeme. Od ponedjeljka nas očekuje ono što se i očekuje za ovo doba godine – ljeto u pravom smislu te riječi, meteorološki. Toplo, sunčano, čak veoma sunčano od ponedjeljka do kraja sedmice, temperature i do 35 stepeni u Podgorici.

Temperatura će, navodi, biti u stalnom porastu, i već od četvrtka naredne nedjelje, 22. i 23. juna dostići će 35 stepeni na području Zetsko-bjelopavlićke ravnice.

– Za petak, subotu i nedjelju očekuje nas pojačan sjeverni, sjeveroistočni vjetar u sjevernim i centralnim oblastima. Takođe će biti uslova za kišu, a stabilnije vrijeme od 19.juna – sunčano i porast temperature – kazao je Micev.



Izvor: Portal DAN